Први ребаланс повећао Општински буџет

Овогодишњи Општински буџет доживео је свој први ребаланс на минулом заседању Општинског већа.

Како је образложено, прва измена одлуке о Буџету ради се како би била распоређена средства која су пренета из прошле године у износу од око 247 милиона динара, па је укупан овогодишњи буџет преко две милијарде и 61 милион и 255 хиљада динара. Такође, текући приходи и примања већи су за 2 посто у односу на првобитно планирани буџет, јер су порези на зараде увећани за шест милиона, боравишна такса за два милиона и 700 хиљада динара, уведен је нови облик прихода, приходи које својом делатношћу остваре установе културе у износу од милион и седамсто хиљада динара, приходи од отплате станова пет милиона. Ту потпадају и добровољни трансфери од правних лица, односно донација компаније Магна за изградњу дечијег игралишта код школе на Алексиначком Руднику од скоро два милиона и седамсто хиљада динара.

Трошење буџетских средстава планирано је по програмима, а овим ребалансом дошло је до повећања код појединих програма, док код осталих нису мењане цифре. До промена је дошло код програма становања, урбанизам и просторно планирање где су средства од око 12 и по милиона издвојена за израду просторних и урбанистичких планова. Код програма комуналних делатности повећана су средства за управљање јавним осветљењем за милион и 200 хиљада, за зоохигијену милион, а такође и за снабдевање водом, односно за изградњу и реконструкцију водоводне мреже у Срезовцу, Дражевцу и делу Житковца 27 милиона динара.

Код програма заштите животне средине средства су увећана за два милиона, због потписаног уговора са Министарством, за замену ложишта. Палнирана су средства од милион и 850 хиљада за управљање комуналним отпадом где се планира уређење зона за постављање контејнера и два и по милиона за постављање рециклажног дворишта у Житковцу. Када је реч о организацији саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, средства по овом програму су повећана за скоро 45 милиона. Код програма основног образовања дошло је до корекција, па се овом изменом даје право за набавку уџбеника за ученике у износу нешто већем од 10 милиона и 740 хиљада динара. За око девет милиона увећана су средства за развој спорта, док по осталим програмима није било промена.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 16 =