Први корак ка еАграру

Пољопривредници у Србији хтели-не хтели морају да се модернизују и иду у корак с временом. Како је већ било објављено на званичном сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на пролеће ове године са радом ће почети нови информациони систем еАграр.

Овај информациони систем, како је објашњено, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Пољопривредни произвођачи, односно носиоци Пољопривредног газдинства, треба да на шалтеру Управе за трезор дођу са очитаном личном катом и узму параметре за свој еИД број што представља први корак за приступ платформи еАграр.

Како би добили свој еИД, што је заправо идентификациони лични број, пољопривредници који поседују паметне мобилне телефоне треба да оду на шалтер Управе за трезор и бесплатно преузму електронски идентитет (еИД). Овом приликом ће им радници на шаљтеру помоћи да инсталирају мобилну апликацију преко које ће активирати електронски сертификат на порталу eid.gov.rs.

еАграр ће омогућити онлајн регистрацију пољопривредних газдинстава, приступ и управљење подацима о свом ПГ преко портала на дневном нивоу од стране пољопривредника, затим онлајн подношење захтева за упис, измене и брисање података из РПГ-а и захтева за подстицаје у пољопривреди. Ово ће уштедети време код обраде захтева услед увођења аутоматске провере формалних услова захтева, као и електронске обраде захтева, довешће до бржег одобравања подстицаја, бржу исплату, смањење могућности грешке при подношењу и обради захтева, као и убрзање обраде захтева услед увезивања релевантних регистара. Такође, доћи ће до укидања потребе за штампањем и архивирањем папирне документације, омогућиће ефикасније извештавање, праћење статитиске подстицаја и већи степен контроле.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =