Радио Алексинац на званичном сајту Института за српски језик САНУ

Радио Алексинац је у сарадњи са неколико продукцијских кућа у прошлој години емитовао више серијала који су се бавили значајним друштвеним и културним појавама које је суфинансирало тадашње Министарство културе и информисања.

Предузеће „Агро-пресс” д.о.о. Гредетин је творац емисија под називом „Упознајмо чуваре нашег наслеђа на Косову и Метохији” у оквиру којих су објављивани медијски садржаји посвећени културном, духовном, материјалном и нематеријалном нашем наслеђу на тим просторима и људима који доприносе његовом очувању.

У продукцији Друштва за информисање „Ал прес” из Алексинца рађена су два серијала. Један под називом „Село без осмеха је као њива без рода”, радио емисије у част и славу сељака, хранитеља нације и о његовим стрепњама и надама, као и о његовој духовној снази у чувању културног наслеђа и традиције. Други серијал је носио наслов „Подсетник о јубилејима наших великана”, који се састоји од шест тематских радио емисија о 190 година од оснивања Народне библиотеке Србије, 70 година од оснивања Музеја Николе Тесле, 190 година од рођења Ђуре Јакшића, 130 година од рођења Иве Андрића и Милутина Бојића и 40 година од смрти Меше Селимовића.

Ових дана редакцију Радио Алексинца посебно је обрадовала вест да је Институт за српски језик САНУ на свом званичном сајту објавио једну од емисија из серијала „Југ сас један падеж”, која говори о дијалекту југоисточне Србије и мелодијском богатству српске поезије писаном на њему.

У једној од седам емисија гостовала је професорка др Софија Милорадовић што је један од разлога да се емисија овог радија нађе на сајту овако значајног института за српску културу. Серијал је урађен у продукцији алексиначког удружења „ДАРС”.

Ови медијски садржаји емитовани на таласима Радио Алексинца, а објављени на поменутом сајту, изазвали су велику пажњу и позитивне коментаре на друштвеним мрежама, што је посебно обрадовало пројектни тим који их је произвео. Један од тих позитивних мишљења дао је и Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида и некадашњи управник Народне библиотеке Србије, који је написао: „Са уживањем слушао радио емисију и много тога научио. Хвала проф. др Софији Милорадовић, Милошу Паовићу и Власти Ценићу”.

Власта Н. Ценић и Нинослав Миљковић у Метохији

„Прва виолина” овог продукцијског тима је, свакако, професор Власта Н. Ценић, књижевник и медијски радник из Кочана код Дољевца, који је заједно са уредником Радио Алексинца Нинославом Миљковићем сценариста свих горе поменутих серијала. Велики допринос успеху емисија дао је наратор Милош Паовић, као и његове колегинице Јелена Радовановић и Дијана Боројевић. Пројектне тимове су чинили још и Милан Влајић, Стефан Живковић и Марко Радић.

Радио Алексинац ће у фебруару репризирати ове серијале, а очекује се и њихово објављивање на видео платформи Јутјуб. Заинтересовани грађани ЦД са овим емисијама моћи ће да набаве на предстојећем Сајму алексиначких локалних медија који је планиран за фебруар у Дому омладине у Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =