Просветари, деца и родитељи спремно дочекали почетак школе

У школским установама на територији општине Алексинац, као и у целој Србији, данас су ђаци након дужег времена поново заузели своја места. Додуше, са маскама и у измењеном амбијенту али са радошћу и узбуђењем које за њих доноси свака нова школска година.

Ова школска година је изазов и за запослене у просвети, па је разумљива и њихова бојазност како ће све то почети и како ће тећи у наредном периоду. Тај страх је постојао и код директора ОШ „Вук Караџић” у Житковцу, Милана Динића, који не крије одушевљење данашњим почетком школске године.

Milan Dinić− Могу да кажем да сам се искрено прибојавао самог почетка. Али, одушевљен сам начином како смо ми кренули, односно како су деца све ово прихватила. Морам да поменем и родитеље који су буквално све наше препоруке за безбедан почетак школе апсолутно прихватили и заједничким договором између разредних старешина, учитеља и родитеља деца су врло лепо прихватили овакав начин рада − каже Динић, уз напомену да се већ петнаестак дана, од када су добили упутства, максимално ангажују на припреми почетка школске године.

Што се тиче модела у овој установи, једини могући је онај комбиновани, где у вишој настави, ученици од петог до осмог разреда похађају наставу у две групе, и то иду преподне. Прва група иде од 8 до 12 и 10, тада се завршава седми час.

− Једна преподне прати онлајн наставу, друга је у школи, па се тако сваког дана мењају. Мало је другачија ситуација са нижом наставом, ученици од првог до четвртог разреда у матичној школи ће бити подељени у две групе. Прва група, половина ученика из одељења, имаће четири часа, њихова настава почиње од пола један, док друга група има три часа и њихова настава почиње од пола четири и завршава се у пет и 20. Значи, то је везано за матичну школу. У издвојеним одељењима где је мањи број ученика од 15, у свим издвојеним одељењима биће једна група једно одељење, они имају свакодневно четири или пет часова − објашњава Динић организацију рада у најбројној школи са леве стране Јужне Мораве.

У матичној школи пре подне није било првака, они су у поподневној настави. Динић каже да је у контакту са руководиоцима издвојених одељења сазнао да су прваци безбедносне мере врло лепо прихватили и још једном истиче да свега тога не би било да немају пуну подршку родитеља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 10 =