Прошли понедељак значајан за епидемију

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је тренутно повољна. То је закључено на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације, након што је епидемиолог др Родољуб Живадиновић упознао присутне да је у протеклих седам дана било само шест позитивних, и да је прошли понедељак био први без заражених.

Др Живадиновић и поред охрабрујуће статистике упозорава да са епидемијом још увек није готово и да нас оваква ситуације не сме успавати. Осим прошле недеље и у претходним седмицама је број заражених био у стагнацији. Било је 13 на седмичном нивоу, а пре тога 19 новозаражених у седмодневном пресеку.

‒ Оно што нас плаши је чињеница да су се сви опустили и да се људи тотално без маске крећу. Велики је број прослава, виђења, журки. Надајмо се да ће бити добро и да ако буде новог таласа да неће бити јачине као претходни ‒ објаснио је овај епидемиолог своје стрепње.

Што се тиче првих прегледа и они се лагано смањују, али нешто спорије од броја новозаражених и негде су на трећини од бројки које смо имали у шпицу епидемије.

‒ То је и очекивано људи се разбољевају и од других болести које са собом носе температуру и сличне симптоме. Конкретно у прошлој недељи је било 214 првих прегледа. То је збир како првих прегледа у ковид амбуланти у Житковцу, тако и у амбуланти у дечијем диспанзеру.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 18 =