На седници СО највише о пољопривреди

На данашњој седници Скупштине општине Алексинац осим што је донета одлука о додели јавних признања појединцима и колективима за ову годину, усвојен је и предлог Концесионог акта којим се у оквиру јавно-приватног партнерства јавни превоз на територији општине поверава најбољем понуђачу, а део тих услуга биће субвенционисан из буџета.

Највише обраћања одборника је било приликом усвајање Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике руралног развоја општине Алексинац за ову годину. Највише замерки учесника у дискусији је било на рачун износа опредељених средстава из општинске касе. Сума од 13 милиона или око један посто укупног општинског буџета је била премала за опозиционог одборника Ивана Димића из Покрета за општину Алексинац, имајући у виду значај пољопривреде за општину Алексинац. Сличан став је имао и одборник Светомир Милановић из Странке Руса Србије, који је указао и на проблеме произвођача да продају своје пољопривредне производе и на недостатак прерађивачких капацитета. Председник општине Далибор Радичевић је казао да то нису једина средства одвојена из буџета за рурални развој, а ако се покаже да међу пољопривредницима ове године буде веће интересовање за следећу годину издвојиће се више новца.

За субвенције пољопривредним газдинствима за набавку опреме и садница издвојено је 12 милиона динара, за субвенције у области осигурања 500.000, за одрживо коришћење пољопривредног земљишта 100.000 и 400.000 динара за подстицаје промотивних активности у пољопривреди и руралном развоју. Ове године биће бодовање кандидата који конкуришу за средства, док су прошле године додељивана средства према редоследу пријаве.

У наставку заседања било је речи о одређивању стајалишта која могу да се користе за линијски превоз, а затим и о допунама одлука о оснивању Градског позоришта „Театар 91” и Центра за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 13 =