Kupine

Производња купина: Боље бити надничар, него воћар

Произвођачи купина на подручју Ражња и ове године немају среће када је у питању цена, а и временски услови им не иду на руку. Обилна киша која је падала крајем прошле седмице допринела је опадању зреле купине, нарочито сорте „чачанска бестрна”, која је још увек најзаступљенија у овом крају. Тренутна откупна цена „чачанке” је свега 40 динара за килограм, а сорта „лох нес” има нешто бољу цену од 50 динара.

Председник Удружења воћара и виноградара „Ражањ” Братислав Милосављевић каже да су стручњаци израчунали да је производна цена килограма купине 53 динара, тако да су садашње откупне цене чист губитак. Он наводи свој пример да он, жена и син дневно наберу у свом засаду купину у вредности три дневнице.

По тој рачуници испада да је боље бити „надничар” него произвођач јер би сте толико зарадили у надницу и не бисте имали трошкове обраде, ђубрења и заштите засада. Један број воћара већ смањује површине под купину, а поједини купињаци ове године остаће необрани.

Ниска откупна цена воћаре у Ражњу мучи већ неколико година, што ће се одразити и на будућност купине у овом крају. Процењује се да је ово воће засађено на 60 хектара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − one =