Spomenik-u-Svrljigu

Њен отац подигао је алексиначки Дом рудара: Марији из „Отписаних” подигнут споменик

Глумица Злата Петковић, широј публици позната као Марија у серији „Повратак отписаних” добила је споменик у централном градском парку свог родног Сврљига. Интересантно да је ова глумица један период живота провела на Алексиначком Руднику. Због ове чињенице многи Алексинчани и данас је сматрају својом земљакињом.

У једном интервјуу од пре 11 година, Злата је говорила и о свом животу у овдашњем рударском насељу.

‒ Мој отац је тамо подигао један од најлепших домова рудара у ондашњој Југославији, а ја сам имала прилику да упознам живот који је специфичан и потпуно другачији. Много сам волела тај град јер је изгледао као велика бања. Јаме и копови били су ван места које је обиловало зеленилом и бројним парковима – говорила је Злата 2008. године. 

Andrija-i-Gvozden
Споменик су открили Златини синови Гвозден и Андрија 

Чувена Марија из серије „Повратак отписаних” напустила нас је 3. децембра 2012. године, а због њеног одласка туговала је цела бивша Југославија. Злата Петковић је 1971. године проглашена за мис Југославије, а у Токију је исте године на избору за мис света добила титулу мис фотогеничности. Током дугогодишње каријере остварила је бројне улоге у свом Југословенском драмском позоришту, филмовима и телевизијским пројектима. Иако је са родитељима, мајком Милицом и оцем Бориславом, живела и одрастала у Нишу, сплетом околности рођена је у Сврљигу.

У зиму 1954. године мајка Милица је дошла у Сврљиг да обиђе мужевљеве родитеље где је и морала да остане због великог невремена и снега. Тако је Злата рођена баш у овом граду. Позната глумица има синове Гвоздена и Андреја, а 30 година била је у у браку са композитором Александром Сањом Илићем.

Sanja-Ilić-Balkanika
Супруг Сања Илић Балканика на церемонији откривања споменика

Споменик у централном градском парку у Сврљигу израдио је истакнути српски вајар Вук Ђуричковић. Велики српски драматург, театролог и књижевник Јован Ћирилов је у јесен 2014. године, пар месеци пред своју смрт, написао предиван епитаф Злати Петковић, чувши да постоји иницијатива за подизање споменика.

Гледаоцима радост, колегама узор, времену вечност, пријатељима драгост, пролазнику лепота – написао је тада Ћирилов стихове, који данас красе глумичин споменик.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 19 =