Проценом до 7 ризика за општину Алексинац

Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац осим што је разматрао примену прописаних мера за спречавање настанка и ширења инфекције изазване вирусом Ковид 19 и извештај о заштити и спречавању заразних болести и епидемије код животиња, одлучивао је и о више докумената који су значајни за припрему служби и тимова да адекватно реагују код евентуалних опасности.

У документу под називом ,,Процена ризика од катастрофаˮ, који је подржан од стране чланова Штаба, дефинисано је 7 изазова, а то су: земљотрес, поплаве, екстремне временске појаве – олујни ветар, епидемија, болести животиња, пожари и експлозија, као и техничко-технолошке несреће. У складу са оваквим наведеним ризицима од могуће катастрофе у нашој средини, формирани су и стручно-оперативни тимови за заштиту и спасавање у неколико области. Штаб је усвојио и нацрт решења о одређивању субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање општине Алексинац у коме су наведени сви значајни привредни субјекти за економски и јавни живот наше средине. О Процени ризика и нацрту решења о одређивању субјеката, коначну реч даће одборници на наредној седници Општинског парламента.

Што се тиче епидемијске ситуације у нашој општини, она је стабилна. Међутим, у последње време примећен је благи пораст оболелих код деце, односно оболеле деце од вируса Корона, али знатно мање него што је било очекивано. Епидемиолог доктор Родољуб Живадиновић је још и казао да је клиничка слика оболелих знатно блажа него што је то било раније.

И док је епидемија са Ковидом 19 присутна дуже време и скоро да смо се навикли на њу, дотле је приметно да мере за спречавање заразних болести и појаве епидемије код свиња делују заморно за јавност, јер оне се односе, поред осталог, и на забрану трговине свињама и прасадима на сточним пијацама. Пошто на подручју општине Алексинац већ шести месец нема нових заражених јединки свиња, владало је велико интересовање када ће поново бити дозвољена легална продаја ових животиња. Тачан одговор присутна инспекторка ветерине није могла да да, па је одлучено да се упути допис Управи за ветерину, којим ће се тражити појашњење ситуације око афричке куге свиња.

Општински штаб је, од стране Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије обавештен да је Добровољно ватрогасно друштво Алексинац испунило услове прописане Законом о добровољном ватрогаству и да је истом издато одређено уверење.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =