Привредници траже иста права

На иницијативу алексиначких привредника, а у организацији Удржења предузетника општине Алексинац, Кризном штабу општине Алексинац и Општинској управи послата је Иницијатива за измену важећих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба на локалном нивоу у вези са ограничењем права на рад због епидемије заразне болести ковид 19.

Данас је симболичмно у пет до 12 испред Дома културе одржан протестни скуп за права на рад. На протесту су прочитани захтеви  у којима се од Кризног штаба тражи измена важећих мера на локалном нивоу у вези са ограничењем права на рад.

− Неправедно је забрањен рад малим привредним субјектима који се не баве продајом хране, а дозвољен рад великим супермаркетима, мегамаркетима који поред хране продају обућу, одећу, алат, намештај. Док се у малим радњама у којима се гужве и не праве забрањује продаја ове робе, а у супермаркетима где је велики број купаца истовремено и немогуће је пратити и поштовање епидемиолошких мера не. На овај начин ствара се нелојална конкуренција и очигледно фаворизовање великих продајних ланаца. Неоправдано је забранити шалтерску продају, а дозволити редове и боравак у супермаркетима као што је очигледна дискриминација забранити продају хране, а дозволити рад трафикама које продају мешовиту робу. Неоправдано је забранити рад свим делатностима којима је тај рад забрањен последњим мерама Владе Републике Србије, а захтевати од тих привредних субјеката да исплате зараде, уплате доприносе за обавезно социјално осигурањ и порез у законским роковима. Онима који су у репрограму плаћање јавних прихода, од њих захтевати  уредно плаћање рате, али нам не омогућавати да радимо уз поштовање свих епидемиолошких мера. Или нам исплатите зараде за нас и запослене и уплатите доприносе и порезе за све док нам забрањујете да радимо, или нам омогућите рад уз наравно поштовање епидемиолошких мера − прочитала је део из Иницијативе Марина Дашић, власница угоститељске радње „Хогар”.

Након тога, окупљени представници свих бранши којима је током ове седмице забрањен рад, кренули су у протестну шетњу до зграде општине где је њихове представнике примио председник општине. Пре свега били су ту власници ресторана и продавница брзе хране, затим фризери и козметичари, а потом представници трговинских ланаца, музичари и представници туризма.

− Разумем њихoву потребу за правом да раде и да плаћају све оне доприносе које имају, нажалост мерама које су донете од стране Републичког штаба то тренутно није могуће. Захтеви представника привредника одавде из Алексинца су се сводили одпилике на једно те исто, они су питали да ли постоји могућност да се мере односе или на све који раде и живе овде у Алексинцу, односно предлог да све радње, продавнице и привредни субјекти у Алексинцу буду заторени десетак дана или колико већ буду предложили они који су за то много стручнији и компетентни, мислим пре свега на медицинске раднике, да бисмо смањили тренутни удар корона ируса овде, не само код нас у Алесинцу него и у целој Србији или да се сви пусте да раде. Оно што је плод разговора јесте да смо се договорили да ћу ја упутити један допис односно захтев ка Окружном штабу који је први изнад локалног штаба за ванредне ситуације са предлогом да дође до затварања или свих привредних субјелката овде код нас у Алексинцу и у целој Србији или да се свима дозволи онај минимум процеса рада да би могли да раде и да зарађују − рекао је председник Далибор Радичевић, након састанка.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 3 =