Priprema praznika u punom jeku

Nakon Nove godine, sada nam predstoji proslava Badnjeg dana i Božića. Prema tradiciji, bogata trpeza je sastavni deo praznovanja Badnjeg dana i Božića, a svi oni koji još nisu stigli da kupe potrebne namirnice mogu da se prepuste ponudi aleksinačke Zelene pijace. Kako je badnji dan poslednji dan Božićnog posta, suvo i sveže voće je nezaobilazni deo posnog obeda. To je najverovatnije i razlog zašto za suvim šljivama, orasima i smokvama vlada veliko interesovanje kupaca.

Na pijaci se suve šljive mogu pazariti po ceni od 250 do 400 dinara u zavisnosti da li su sa košticom ili bez, dok za kilogram očišćenih oraha treba izdvojiti 400-500 dinara. Orah u ljusci košta 200 dinara, a za kilogram suvih smokvi treba platiti oko 450 dinara. Jabuke koštaju od 30 do 70 dinara, cena mandarina je od 70 do 120, dok su narandže oko 120 dinara. Cena pečenke je od 40 do 50 dinara za kilogram.

Međutim, i pored solidne ponude, prodavci na pijaci nisu baš zadovoljni pazarom, jer je ove godine primetan manji broj kupaca. Ipak, velike su gužve u marketima i puljarama gde je ponuda slična, a cene nešto više.

Ponuda oko pijace od danas bogata je i za jedan novi artikl, a ono što je primetno, jeste da je ponuda badnjaka mnogo manja nego minulih godina. Ko god ne može da ode van grada, badnjak može nabaviti po ceni od 30 do 250 dinara, u zavisnosti od veličine i aranžmana. Božićna pšenica košta 100, a rukohvat slame 30 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

19 − 5 =