Прича о Ђорђу Балашевићу изазвала велико интересовање Алексинчана

У сали Дома омладине синоћ је одржана промоција књиге „Панонски адмирал” аутора Ивана Ивачковића, дугогодишњег новинара, писца и аутора великог броја текстова о музици. „Панонски адмиралˮ је књига о каријери једног великог песника и паду једне велике земље. То је биографија Ђорђа Балашевића, али и емоционални водич кроз његову дискографију. Књига је својеврсни наклон његовој уметности и његовом цивилизацијском ангажману.

− Идеја за књигом се родила средином деведесетих година у време Ђолетовог албума „Један од оних живота”. Ја сам био одушевљен тим албумом, написао сам приказ албума за дневни лист Политику. Ђоле је прочитао тај текст, јако му се допао. Касније смо разговарали и о албуму и о том тексту и тада сам први пут помислио да би заправо требало написати књигу о Ђолетовим албумима. Пре три године, отприлике, учинило ми се да сам довољно сазрео као аутор, тада сам већ имао скоро 40 година у новинарству, да могу да напишем књигу која би била достојна трага који је Ђоле оставио иза себе – казао је аутор.

Писање ове књиге није било лако, како је сам аутор Иван Ивачковић казао, а своје писање је прекинуо само једном и то када је Ђорђе Балашевић преминуо од последица упале плућа проузроковане вирусом корона.

− Писање сам прекинуо само једанпут, то је било у тренутку Ђолетовог одласка, тада сам мислио да књигу нећу ни завршити, али на подстицај и наговор и уз много охрабрења неколицине људи, Ђолетових и мојих заједничких пријатеља, ипак сам је завршио и стало ми је да кажем да то што је књига пред нама је заправо више заслуга тих других људи него што је моја заслуга – закључио је Ивачковић.

Поред самог аутора о књизи, али и томе ко је био Ђорђе Балашевић, говорила је и Биља Крстић, наша призната певачица етно и поп музике, једна од ретких људи који су ближе и боље познавали певача.

Ђорђе Балашевић је оставио немерљив траг југословенске, односно домаће поп и рок сцене. Иза њега је 12 албума, и песме које воле и певају све генерације. Да се ради о великом музичару и песнику говори и итересовање овдашње публике која је након званичног представљања књиге размењивала мишљења са аутором Иваном Ивачковићем и Биљом Крстић, који су радо одговарали на сва упућена питања.

Књига „Панонски адмирал” добила је своје треће издање у оквиру издавачке куће „Лагуна” и може се наћи у њиховим књижарама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − twenty =