Презентација запошљавања уз помоћ државе одржана у Алексинцу

Алексиначки привредници и предузетници имали су данас прилику у директним разговорима са представницима Националне службе за запошљавање да се упознају са мерама подршке запошљавању и самозапошљавању више категорија становништва које још увек има на евиденцији статус незаполеног лица. У великој сали алексиначког Дома културе одржана је промоција расписаних конкурса на републичком нивоу, затим позива који су са партнерима из Европске уније и најављени конкурси, који ће бити расписани за око месец дана и заједнички се финансирају уз учешће и локалног буџета.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић и директор нишке филијале Националне службе за запошљавање Бобан Матић су се сагласили да је сарадња између општине и службе у протеклим годинама била успешна, што је дало резултате, па је сада списак незапослених више него преполовљен у односу на 2012. годину. Износећи податак да је тренутно око 4,5 хиљада незапослених Алексинчана, председник Радичевић је казао да главно питање није више како доћи до посла, него како наћи боље плаћено запослење.

Први човек филијале у Нишу Матић је изнео податак да се очекује да на расписаним конкурсима активне мере користи 23.000 лица у Србији. Лелица Марковић, руководилац службе у Алексинцу, представила је јавне позиве који су у току и они обухватају више области: образовање и обуку, субвенцију за запошљавање теже запосливих лица, запошљавање инвалидних лица и самозапошљавање. Она је представила и пилот  Програм за младе који се спроводи у три филијале НСЗ у Нишу, Крушевцу и Сремској Митровици. Сви горе наведени конкурси могу се наћи на сајту НСЗ www.nsz.gov.rs

Незапосленима и послодавцима од јуна месеца биће упућени и јавни позиви локалног карактера, само за територију општине Алексинац, на којима се очекује да ће бити понуђено око 30 милиона динара, од тога 10 из локалног буџета. Највише средстава биће издвојено за самозапошљавање, а кроз све предвиђене мере очекује се радно ангажовање око 100 особа.

Национална служба за запошљавање је присутним послодавцима поделила пригодан рекламни материјал у знак пажње на исказаној сарадњи и позвани су да се за све нејасноће и савете обрате стручним људима у служби.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + nineteen =