Predstava u humanitarne svrhe za pomoć porodicama poginulih rudara

Pozorište „Duka Jovanović” iz Aleksinca pridružuje se akciji prikupljanja pomoći porodicama nastradalih rudara u nesreći 1. aprila u rudniku „Soko”.

Umetnički direktor pozorišta, Miloš Paović, ističe da je Aleksinac grad velikih tragedija, ali i ogromne solidarnosti:

– Ansambl naše nove predstave „Iz X u Y” ili „Ne igraj na Engleze”, po tekstu Vladimira Đurđevića, odlučio je da sva izvođenja predstave u Aleksincu, uključujući i premijeru 28. maja, budu odigrana u humanitarne svrhe za porodice poginulih kamarata. Mnoge od njih smo lično poznavali i najmanje što možemo da uradimo je da sve akcije pomoći njihovim porodicama podržimo. Bitno je da se sačuva sećanje na ove hrabre i marljive ljude i da njihovi najbliži dobiju potrebnu podršku, kako materijalnu tako i moralnu – kaže Paović.

Inače, u pozorištu kažu da je nova predstava gorka komedija puna simbolike i da je radnja izmeštena iz Beograda u Aleksinac, a glumci ćegovoriti na dijalektu i govorom koji je zastupljen u ovom delu Srbije.

Jedan od glumaca u predstavi, Srđan Stojadinović, kaže da je predstava nastala u želji da on i kolege obeleže jubilej od 30 godina na sceni, ali da je premijera morala da čeka gotovo dve godine:

– Pre dve godine Bojan Cvetković, Miloš Paović i ja smo shvatili da se navršilo 30 godina od kada smo zajedno ušli u pozorište kroz predstavu „Boj na Kosovu” davne 1990. Rešili smo da napravimo našu jubilarnu predstavu, ali nam je korona više puta odlagala premijeru. Pošto iza sebe imamo ukupno oko 250 odigranih uloga, oko 50-tak režija i isto toliko produkcija, odlučili smo da napravimo kolektivnu režiju uz pomoć supervizora, naše prijateljice iz detinjstva, Biljane Nikolić, sada glumice Kruševačkog pozorišta – poručio je Stojadinović.

Autor teksta, Vladimir Đurđević, ustupio je tekst „Ne igraj na Engleze” besplatno aleksinačkom pozorištu „Duka Jovanović” i tako se pridružio humanitarnoj akciji.

Inače, u pitanju je hit komedija, koja dramski tok drži u nemogućnosti trojice nekada najboljih drugova da se otrgnu iz kandži kladionice. Kroz vizuru igre na sreću predstava govori o svim njihovim životnim nadama, porazima i razočaranjima. Nedavno je ovaj tekst doživeo i filmsku ekranizaciju.

Premijera će biti organizovana u aleksinačkom Domu kulture 28. maja u 19 sati, dok je prva repriza zakazana za 30. maj u 20 sati. Organizatori kažu da neće biti ulaznica u prodaji, već da će se u saradnji sa Crvenim krstom prikupljati dobrovoljni priloz

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × 3 =