ЗИПО фест се већ позиционирао на позоришној мапи наше земље

Након што је одиграна представа „Аладин” Градског позоришта „Театар 91” у част награђених, и након што су додељене награде, спуштена је завеса на овогодишњи ЗИПО фест.

Пре проглашења овогодишњих победника стручни жири у саставу Бранислав Недић, драматург, Ивана Недељковић, глумица, и Цветин Аничић, глумац-луткар, истакао је значај позоришног фестивала у Алексинцу, који се ево, по пети пут, са великим успехом догодио.

− Мишљења смо да се фестивал већ сада, позицирао на позоришној мапи наше земље и да је постао значајан фактор стваралаштва за децу Србије. Оволики број посетилаца, дивне алексиначке најмлађе публике, који већ седми дан са великом пажњом и разумевањем прати представе, апсолутно потврђују наш став − стоји у образложењу жирија.

Жири је награду за најбољу режију и представу у целини доделио Вјери Видов и представи „Дечак и месец” у извођењу Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина – луткарска сцена.

− Ово нам је први излазак из позоришта. Представа је изашла у новембру прошле године и само смо играли на нашој сцени. Добили смо награду на Војвођанском фестивалу за најбољу представу за децу и ево нас овде. На првом изласку заиста смо покупили пуно награда. Имате дивну организацију овде и имате предивну дечију публику. Ја нисам доживела ни у једном позоришту да ми деца честитају по изласку глумаца са сцене− рекла је Татјана Паскаш, руководилац луткарске сцене која је у име награђених из Зрењанина преузела награде.

Награду глумац/глумица фестивала понела је Петра Димитријевић за улогу Пинокија у истоименој представи Народног позоришта Лесковац.

− Не очекујем никада награду, некако док спремам било коју улогу и док радим на било којој представи наравно да је прво испоштовати редитеља, онда наћи онај унутрашњи глас или оно шта ћемо ми као глумци пренети публици, реакција публике па тек после свега тога долазе фестивали ако будемо селектовани, а онда ето и награде. Ја сам за Пинокиа добила и Малог Јоаким. Не размишљам о наградама, мада значе и дивно је и ређају се и желим свим младим глумцима да добију награде зато што је то ипак неки подстрек − рекала је Петра Димитријевић након доделе награда.

На овогодишњем ЗИПО фесту награда за најбољу епизодну улогу отишла је Наташи Миличић за улогу свраке у представи „Дечак и месец”. Специјална награда за оригинални драмски текст додељена је Спасоју Ж. Миловановићу за текст „Пинокио” Народног позоришта Лесковац. Награду за најбољу костимографију добила је Силва Бачарова за костим у представи „Бајка о зачараној лепотици” Позоришта лутака „Пинокиоˮ, а за сценографију Лео Вукелић, за сценографију представе „Дечак и месец” Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина.

Део награда лауреатима доделио је и председник општине Алексинац Далибор Радичевић, иначе и председник организационог одбора фестивала. Он се на крају обратио публици и тиме затворио овогодишњи фестивал.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 1 =