predsednik Nenad Stanković

Predsednik Stanković: Sarađujemo i imam korektne odnose

Različite priče o veoma niskim platama u JKP „Komunalne uslugeˮ i o navodnim primanjima koja su značajno iznad proseka u aleksinačnom javnom sektoru, sudeći po jučerašnjem događaju, dobiće sudski epilog. Da li su ovi događaji posledica želja nekih struktura da jednom od optuženih, Budimiru Markoviću, naruše imidž uspešnog direktora ili je to pokušaj obuzdavanja njegovog, navodno bahatog, ponašanja kao rukovodioca. Nesuglasice oko plata su iz vremena od pre nekoliko godina, a da li će ti događaji uticati na sadašnja dešavanja u predizbornim mesecima, odnosno kolika je umešanost lokalne samouprave u ceo slučaj?

O tome smo razgovarali sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem. Prvi čovek opštine je izričit u negiranju političke pozadine ovih događanja.

‒ Mi, koji sticajem okolnosti obavljamo javne funkcije i koji smo u prilici da nešto za svoje građane i sredinu uradimo, u postupanju i u poslovima koje radimo imamo jaku individualnu odgovornost u smislu poštovanja zakona i propisa ove zemlje. Kada je reč o bilo čijem prekršaju ili grešci ili nezakonitom postupanju, odgovornost je jako individualna o bilo kome da se radi, o Nenadu Stankoviću, Janku Jankoviću ili bilo kome drugom i tu nema politike. Mi ne možemo da nepoštovanje propisa smatramo političkim argumentima u našem postupanju.

Rad „Komunalnih uslugaˮ je često istican kao primer uspešnog rada?

‒ Ovde se radi o jednom od naših najboljih lokalnih preduzeća. Komunalno preduzeće i jeste preduzeće sa izuzetno dobrim rezultatima od 2012. do danas. I to nam nije sada tema, ali mogao bih o tome mnogo da pričam, zaista. Oni su krupnim koracima krenuli napred, Možda je za čitav slučaj koji se vodi kod niškog suda bitan detalj da od 2013. naše komunalno preduzeće nije ni na kakvim subvencijama na budžetu opštine Aleksinac. Dakle, sve što rade i kupuju da bi unapredili svoj rad i kvalitet rada finansiraju sopstvenim sredstvima. Vi znate da je to preduzeće 2018. čak smanjilo cene prema građanima za svoje usluge, tada za pet procenata, a možda i u nekom budućem vremenu ima mesta za još neko smanjenje.

Predsedniče, ali očigledno je da je ovo preduzeće u svom razvoju imalo nesebičnu podršku lokalne samouprave, od toga da su sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine kupovane posude koje se koriste za odlaganje smeća, pa do same činjenice da su mnogi poslovi koje obavljaju za lokalnu samoupravu bili povereni baš ovom preduzeću?

‒ Potpuno ste u pravu. Poslovi su im povereni na osnovu zakona o komunalnim delatnostima, a to što smo obezbeđivali posude za seosko područje to je i inače svrha takozvanog ekološkog dinara iliti ekološkog fonda pri budžetu opštine Aleksinac. I to je fino udruživanje sredstava koje će dati kao rezultat činjenicu da ćemo mi već za mesec, mesec i po dana sa čitave teritorije opštine i iz svih seoskih naselja organizovano prikupljati smeće i time ćemo, naravno, postići to da se smanjuje pritisak na divlje deponije. Da se vratim na Vašu temu zbog koje vodite razgovor sa mnom, Ja ne bih ništa prejudicirao pre odluke suda. Budžetska inspekcija opštine je našla za osnov da je preduzeće u jednom periodu isplaćivalo radnicima veće zarade nego što je trebalo. Direktori i šefovi tog preduzeća smatraju da se nisu ogrešili. Ja nisam kompetentan da arbitriram, ali sud jeste i hajde da vidimo šta će sud na kraju reći.

Po čijem nalogu je inspektor otišao da kontroliše, Vi kao uticajni čovek, zašto niste sprečili to?

‒ Ne možemo da sprečimo budžetskog inspektora da radi svoj posao. Budžetskom inspektoru ja dajem nalog da kontroliše javna preduzeća, ustanove, škole. To je njegov redovni posao, a nalog je dobio od mene. Niko ne bi trebalo i ne može da bude zaštićen od kontrole njegovog rada. Pa i ovaj predsednik je do pre dva tri meseca imao republičku budžetsku inspekciju koja je kontrolisala rad. Sva preduzeća, sve ustanove i sve škole kontrolišemo preko budžetskog inspektora, a kada budemo dobili licenciranog opštinskog revizora imaćemo još bolju i jaču kontrolu u radu. Svi smo mi obavezni da radimo zakonito. Priznaćete da su nam poslovi jako složeni i materija koja uređuje postupanje je ogromna, mnogo zakona, mnogo pravilnika, mnogo dopuna, mnogo izmena i, naravno, kada se radi može da se pogreši. Ali, upravo kontrola budžetskog inspektora i revizijske službe služi da tih grešaka bude što manje. Ja u ovom konkretnom slučaju niti mogu da verujem u nevinost okrivljenih, niti mogu da verujem u osnovanost optužbe. Jednostavno nemam o tome stav jer ja nisam ekonomista, sačekaću da vidim šta će sud odlučiti i verovaću sudu.

Da li se kroz ovaj slučaj ne prelamaju neki odnosi u Opštinskom odboru SNS-a?

‒ Ne, Opštinski odbor ima izuzetno dobre odnose i ja sa direktorom, protiv koga je pokrenut postupak, imam dobre i korektne odnose. Mi sarađujemo i u okviru Opštinskog odbora, a i sarađujemo međusobno sa svojim javnim funkcijama na korist građana opštine Aleksinac.

Jedan komentar

  1. Pa ako buzdetski nazovi inspektor kontrolise sva nabrojana preduzeca, sto ne ide da ih kontrolise nego ne izlazi iz kancelarije i zasto mu godpodin predsednik ne daje naloge za kontrolu svih tih preduzeca nego mu daje samo za Komunalne usluge. Raspitajte se kada je zadnji put kontrolisao neko javno preduzece. I pitajte predsednika za koje je jos dao nalog za kontrolu?
    Puna opstina strucnjaka..

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five − two =