predsednik Nenad Stanković

Председник Станковић: Сарађујемо и имам коректне односе

Различите приче о веома ниским платама у ЈКП „Комуналне услугеˮ и о наводним примањима која су значајно изнад просека у алексиначном јавном сектору, судећи по јучерашњем догађају, добиће судски епилог. Да ли су ови догађаји последица жеља неких структура да једном од оптужених, Будимиру Марковићу, наруше имиџ успешног директора или је то покушај обуздавања његовог, наводно бахатог, понашања као руководиоца. Несугласице око плата су из времена од пре неколико година, а да ли ће ти догађаји утицати на садашња дешавања у предизборним месецима, односно колика је умешаност локалне самоуправе у цео случај?

О томе смо разговарали са председником општине Ненадом Станковићем. Први човек општине је изричит у негирању политичке позадине ових догађања.

‒ Ми, који стицајем околности обављамо јавне функције и који смо у прилици да нешто за своје грађане и средину урадимо, у поступању и у пословима које радимо имамо јаку индивидуалну одговорност у смислу поштовања закона и прописа ове земље. Када је реч о било чијем прекршају или грешци или незаконитом поступању, одговорност је јако индивидуална о било коме да се ради, о Ненаду Станковићу, Јанку Јанковићу или било коме другом и ту нема политике. Ми не можемо да непоштовање прописа сматрамо политичким аргументима у нашем поступању.

Рад „Комуналних услугаˮ је често истицан као пример успешног рада?

‒ Овде се ради о једном од наших најбољих локалних предузећа. Комунално предузеће и јесте предузеће са изузетно добрим резултатима од 2012. до данас. И то нам није сада тема, али могао бих о томе много да причам, заиста. Они су крупним корацима кренули напред, Можда је за читав случај који се води код нишког суда битан детаљ да од 2013. наше комунално предузеће није ни на каквим субвенцијама на буџету општине Алексинац. Дакле, све што раде и купују да би унапредили свој рад и квалитет рада финансирају сопственим средствима. Ви знате да је то предузеће 2018. чак смањило цене према грађанима за своје услуге, тада за пет процената, а можда и у неком будућем времену има места за још неко смањење.

Председниче, али очигледно је да је ово предузеће у свом развоју имало несебичну подршку локалне самоуправе, од тога да су средствима Фонда за заштиту животне средине куповане посуде које се користе за одлагање смећа, па до саме чињенице да су многи послови које обављају за локалну самоуправу били поверени баш овом предузећу?

‒ Потпуно сте у праву. Послови су им поверени на основу закона о комуналним делатностима, а то што смо обезбеђивали посуде за сеоско подручје то је и иначе сврха такозваног еколошког динара илити еколошког фонда при буџету општине Алексинац. И то је фино удруживање средстава које ће дати као резултат чињеницу да ћемо ми већ за месец, месец и по дана са читаве територије општине и из свих сеоских насеља организовано прикупљати смеће и тиме ћемо, наравно, постићи то да се смањује притисак на дивље депоније. Да се вратим на Вашу тему због које водите разговор са мном, Ја не бих ништа прејудицирао пре одлуке суда. Буџетска инспекција општине је нашла за основ да је предузеће у једном периоду исплаћивало радницима веће зараде него што је требало. Директори и шефови тог предузећа сматрају да се нису огрешили. Ја нисам компетентан да арбитрирам, али суд јесте и хајде да видимо шта ће суд на крају рећи.

По чијем налогу је инспектор отишао да контролише, Ви као утицајни човек, зашто нисте спречили то?

‒ Не можемо да спречимо буџетског инспектора да ради свој посао. Буџетском инспектору ја дајем налог да контролише јавна предузећа, установе, школе. То је његов редовни посао, а налог је добио од мене. Нико не би требало и не може да буде заштићен од контроле његовог рада. Па и овај председник је до пре два три месеца имао републичку буџетску инспекцију која је контролисала рад. Сва предузећа, све установе и све школе контролишемо преко буџетског инспектора, а када будемо добили лиценцираног општинског ревизора имаћемо још бољу и јачу контролу у раду. Сви смо ми обавезни да радимо законито. Признаћете да су нам послови јако сложени и материја која уређује поступање је огромна, много закона, много правилника, много допуна, много измена и, наравно, када се ради може да се погреши. Али, управо контрола буџетског инспектора и ревизијске службе служи да тих грешака буде што мање. Ја у овом конкретном случају нити могу да верујем у невиност окривљених, нити могу да верујем у основаност оптужбе. Једноставно немам о томе став јер ја нисам економиста, сачекаћу да видим шта ће суд одлучити и вероваћу суду.

Да ли се кроз овај случај не преламају неки односи у Општинском одбору СНС-а?

‒ Не, Општински одбор има изузетно добре односе и ја са директором, против кога је покренут поступак, имам добре и коректне односе. Ми сарађујемо и у оквиру Општинског одбора, а и сарађујемо међусобно са својим јавним функцијама на корист грађана општине Алексинац.

Један коментар

  1. Pa ako buzdetski nazovi inspektor kontrolise sva nabrojana preduzeca, sto ne ide da ih kontrolise nego ne izlazi iz kancelarije i zasto mu godpodin predsednik ne daje naloge za kontrolu svih tih preduzeca nego mu daje samo za Komunalne usluge. Raspitajte se kada je zadnji put kontrolisao neko javno preduzece. I pitajte predsednika za koje je jos dao nalog za kontrolu?
    Puna opstina strucnjaka..

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 2 =