Председник Радичевић: Делите општину на два дела, премало прелаза

У Официрском дому у Нишу данас је одржана презентација Измене просторног плана који се односи на изградњу брзе пруге Београд – Ниш. Скуп је организовао град Ниш који је позвао своје заинтересоване грађане да присуствују. 

Због великог интересовања и грађана са територије општине Алексинац, овом догађају је присуствовао и први човек алексиначке локалне самоуправе председник Далибор Радичевић,који је изразио негодовање на нека од предложених решења и затражио да се излагање овог документа одржи и у Алексинцу.

Радичевић је похвалио идеју изградње брзе пруге рекавши да су сви свесни да је неопходно урадити одређене експропријације, али да у општини Алексинац то није највећи проблем. По њему затворени систем пруге дели општину на два дела и да је број прелаза подземних и надземних мали.

‒ Највеће насеље ван Алексинца кроз које пролази пруга, Житковац. Две хиљаде становника са друге стране пруге – број прелаза нула. Први следећи Прћиловица или Моравац. Да би дете дошло до школе мора да пређе четири километра. Јавног превоза у том делу нема. Како? Следеће питање, ставили сте станицу Доњи Адровац. Разумели смо да је то индустријски колосек и потребу постојања. Трњане, једна од најстаријих станица обухвата насеља Трњане, Доња и Горња Пешчаница, Гредетин, Јаковље, Радевац, Крушје, Лознац, Каменица. Како? На тој станици, мислим, изађе највећи број путника. Могућност Житковац, Корман. За кога градимо пругу? Причамо о локалним возовима. Наравно, не очекујемо да брзи возови или међународни воз стаје на свакој белој кући ‒ био је категоричан председник.

Свој наступ Радичевић је је наставио захтевом за организовање презентације у Алексинцу, наводећи назадовољство грађана, упитавши ако људи имају такав став за кога се онда гради брза пруга.

‒ Да не бих наводио још брдо питања која имамо, мој захтев ка вама је да овакву једну презентацију урадимо у Алексинцу. Велики је број незадовољних грађана. Нећемо добити ништа уколико раселимо општину Алексинац. Иначе смањујемо број становника, само ћемо направити од једног руралног дела још слабији део и расељени део. Коме то иде у прилог? ‒ завршио је своје обраћање први човек општине Алексинац.

Председник Радичевић је у изјави за наш портал потврдио да ће Агенцији за просторно планирање Републике Србије још једном писмено поднети захтев да се јавно излагање одржи и у Алексинцу.

Сутра: Шта Агенција подмеће општини око прелаза?

2 коментара

  1. Kako, kome to ide u prilog i za koga se gradi brza pruga?? Pa za onog ko je rekao da se to uradi i iz čijeg …. uma svaki megalomanski projekat izlazi kao sa pokretne trake, bez razmišljanja kakve posledice projekat može da ima na okolinu; njega zanima samo da bude gradilište, a čega, nije bitno. I svi znamo ko je to.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 1 =