Упозорење грађанима: Не дајте олако овлашћења адвокатима

Грађани који су јуче у нишком Официрском дому присуствовали презентацији измена Просторног плана који се односи на изградњу брзе пруге Београд-Ниш су указали на још једну појаву којој су изложени власници некретнина и имања где би будућа саобраћајница требало да прође или буде проширена.

Наш новинар који је присуствовао том скупу од више мештана нишких села Вртиште и Трупала је чуо реченицу „Од адвоката не можемо главу да подигнемо”, објашњавајући да им они нуде заступање њихових интереса по наводној цени од три до осам посто добијене надокнаде.

Фото: С. Живковић

Према неким незваничним информацијама, таквих појава у мањем обиму има и на подручју општине Алексинац. Добри познаваоци прилика, који су желели да остану анонимни, упозоравају грађане да добро размисле под којим условима и за шта дају овлашћење адвокатима. Пракса је показала да већина адвоката часно ради свој посао, али има и оних који „несразмерно” прибављају себи материјалну корист.

Наш стручни консултант каже да онај који адвокату даје сагласност треба да обрати пажњу да се она односи само на заступање у спору и да у том овлашћењу стоји да адвокат не може у и име даваоца овлашћења да наплати додељену надокнаду, већ он лично и тиме ће имати увид колика је то сума. Истим овлашћењем може се предвидети колики ће проценат бити исплаћен заступнику, адвокату, за његове услуге.

Имајући и чињеницу да се у већини случаја ради и о старијим особама које су научиле да поштују реч, можда није на одмет да их њихови наследници који не живе са њима упозоре да без њихове сагласности ништа не потписују. Јер, у правном смислу оно што је написано и потписано је најважније, и касније се много теже доказује да је била превара.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Фрипик / Freepik).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =