biciklista

Predsednik pozvao građane da se priključe akciji „Dan bez automobila”

Opština Aleksinac, u utorak 22. septembra, priključiće se obeležavanju Evropske nedelje urbane mobilnosti programom koji će se održati u delu Ulice Momčila Popovića. Tim povodom deo pomenute ulice ispred Doma kulture biće zatvoren za saobraćaj u periodu od 12 do 13 časova. Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević pozvao je građane da se priključe akciji simbolično nazvanoj „Dan bez automobila” i da pomenutog dana automobile zamene biciklama, rolerima, skejtovima i pešačenjem.

U njegovoj izjavi koja je objavljena na zvaničnom sajtu i fejsbuk stranici opštine, predsednik je istakao da će Aleksinac prvi put učestvovati u obeležavanju Evropske nedelje urbane mobilnosti i tako se naći na mapi evropskih gradova i 28 gradova u Srbiji koji obeležavaju ovu nedelju.

Predsednik Dalibor Radičević

– Naša najvažnija poruka je da je aktivan život važan za zdravlje pojedinca i porodice, ali i za zdravo životno okruženje u lokalnoj zajednici i celom društvu. Obeležavanjem Evropske nedelje urbane mobilnosti skrećemo pažnju na značaj korišćenja alternativnih načina prevoza – kao što su bicikli, trotineti, roleri i pešačenje, sve u cilju smanjenja broja automobila u gradu, samim tim smanjenja zagađenosti, gužvi, povećanja bezbednosti i boljeg funkcionisanja saobraćaja i prihvatnja zdravih životnih navika – navodi se u izjavi. 

Radičević je podsetio da je Opština Aleksinac raspisala likovni konkurs na temu održive urbane mobilnosti za učenike predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola. Učesnici će biti podeljeni u četiri kategorije, a po tri najoriginalnija rada dobiće nagrade koje je pripremila lokalna samouprava. Najuspešniji predškolci i učenici od prvog do četvrtoga razreda dobiće trotinete, stariji osnovci (od petog do osmog) rolere, a srednjoškolci bicikle.

Nagrade će biti podeljene u utorak ispred Doma kulture, u vreme održavanja centralnog dela manifestacije, kada će biti organizovana i izložba najboljih radova. U sklopu obeležavanja, u saradnji sa Tehničkom školom „Prota Stevan Dimitrijević”, lokalna samouprava organizovaće i tribinu na kojoj će biti skrenuta pažnja na probleme u vezi sa saobraćajem i zagađenjem vazduha i prikupljeni osnovni podaci o načinima kretanja u gradskim sredinama.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fifteen + five =