biciklista

Председник позвао грађане да се прикључе акцији „Дан без аутомобила”

Општина Алексинац, у уторак 22. септембра, прикључиће се обележавању Европске недеље урбане мобилности програмом који ће се одржати у делу Улице Момчила Поповића. Тим поводом део поменуте улице испред Дома културе биће затворен за саобраћај у периоду од 12 до 13 часова. Председник општине Алексинац Далибор Радичевић позвао је грађане да се прикључе акцији симболично названој „Дан без аутомобила” и да поменутог дана аутомобиле замене бициклама, ролерима, скејтовима и пешачењем.

У његовој изјави која је објављена на званичном сајту и фејсбук страници општине, председник је истакао да ће Алексинац први пут учествовати у обележавању Европске недеље урбане мобилности и тако се наћи на мапи европских градова и 28 градова у Србији који обележавају ову недељу.

Predsednik Dalibor Radičević

– Наша најважнија порука је да је активан живот важан за здравље појединца и породице, али и за здраво животно окружење у локалној заједници и целом друштву. Обележавањем Европске недеље урбане мобилности скрећемо пажњу на значај коришћења алтернативних начина превоза – као што су бицикли, тротинети, ролери и пешачење, све у циљу смањења броја аутомобила у граду, самим тим смањења загађености, гужви, повећања безбедности и бољег функционисања саобраћаја и прихватња здравих животних навика – наводи се у изјави. 

Радичевић је подсетио да је Општина Алексинац расписала ликовни конкурс на тему одрживе урбане мобилности за ученике предшколске установе, основних и средњих школа. Учесници ће бити подељени у четири категорије, а по три најоригиналнија рада добиће награде које је припремила локална самоуправа. Најуспешнији предшколци и ученици од првог до четвртога разреда добиће тротинете, старији основци (од петог до осмог) ролере, а средњошколци бицикле.

Награде ће бити подељене у уторак испред Дома културе, у време одржавања централног дела манифестације, када ће бити организована и изложба најбољих радова. У склопу обележавања, у сарадњи са Техничком школом „Прота Стеван Димитријевић”, локална самоуправа организоваће и трибину на којој ће бити скренута пажња на проблеме у вези са саобраћајем и загађењем ваздуха и прикупљени основни подаци о начинима кретања у градским срединама.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 19 =