Prćilovica

Прћиловчани због ВИП-а прете бојкотом избора

Страх, неизесност, разочарење, али и љутња – овако се може описати расположење мештана Прћиловице откако су сазнали да мобилни оператер ВИП планира да тик уз дечје игралиште и у близини њихових кућа постави базну станицу. Од тада се редовно окупљају и будно мотре на спорну локацију у свом комшилуку како би на време зауставили монтирање антене и њено стављање у функцију. Инвеститор је већ обавио велики део посла, али су за сада Прћиловчани успели да спрече да извођач радова подигне антену.

До инвеститора су, кажу нам, покушали да дођу индиректно, преко инспекцијских служби, али се он оглушио на њихове захтеве и истрајан је у својој намери.

Prćilovica ̶ Инвеститор је упоран у томе да нема штетности по људски живот, ни по околину. Наши планови су ако не успемо са председником и грађевинском инспекцијом и инспекцијама на територији општине Алексинац да дођемо до решења, да дође до тога и да бојкотујемо изборе који предстоје и да блокирамо пут на неко одређено време – каже нам Душан Миловановић, чија је кућа најближа спорној локацији и додаје да евентуални бојкот избора нема везе са политичком опредељеношћу мештана, већ би био израз бунта и грађанске непослушности. 

Покушај стручног тима Општинске управе и председника општине Ненада Станковића да им објасне да се слични уређаји мобилних оператера налазе на појединим зградама у Алексинцу, па чак и на самој општинској згради, мештани нису желели да прихвате као аргумент. Кажу да им нико не може са сигурношћу рећи колики је ниво зрачења и штетност по здравље, а када су њихова деца у питању не желе да прихватају ни минималан ризик.

̶ Професор Дејан Крстић на Факултету заштите на раду из Ниша образложио је да је страх оправдан и да се не препоручује постављање таквих уређаја у насељеном месту. Извођачи радова се тога не придржавају зато што не желе да траже алтернативне локације, него њима та локација одговара због близине струје и инфраструктуре. Правилник о изворима нејонизујућих зрачења из 2009. године такође не препоручује постављање антена у насељеном месту, али не забрањује да се она постави – објашњава наш саговорник. 

Prćilovica

И док траже решење свог проблема, мештани Прћиловице велики део кривице сваљују и на свог комшију Милорада Миловановића, који је своју парцелу олако дао у закуп, како кажу, ради личне користи, а на штету села. Околности је додатно отежала чињеница да највеће село у општини нема председника месне заједнице, па из локалне самоуправе нису имали кога да обавесте о намери инвеститора.

У сваком случају, Прћиловчани кажу да ће остати истрајни у својим намерама. Страх додатно повећава чињеница да се ради о великој и моћној компанији коју је тешко натерати да одустане од пројекта и нађе алтернативну локацију, али се мештани Прћиловице надају да ће и у овом случају слога надјачати капитал.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =