Право време за заштиту пшенице

На подручју наше општине пшеница је у фази класања, односно почетка цветања. Она је у овој фази посебно осетљива, поготово ако има влаге, односно ако су присутне падавине.

У фази цветања је осетљива на инфекцију која проузрокује фузариозу класа. Овај патоген утиче како на смањење приноса тако и на квалитет зрна. Такође, овај патоген може да изазове стварање микотоксина који су опасни по здравље људи, а и домаћих животиња.

− Наша препорука пољопривредним произвођачима је обилазак парцела да би се утврдила фаза развоја, како би се на почетку цветања обавио третман регистрованим фунгицидима − саветује Гордана Цветковић, саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно саветодавној струшној служби Ниш.

Обиласком терена стручњаци ПССС Ниш су на пшеници приметили појаву лисних ваши како на листовима пшенице тако и на класу, али то је још увек у ниском интензитету. Такође, регистроване су и ларве житне пијавице.

Што се тиче прагова када треба да се одради инсектицидни третман, то је једна ларва житне пијавице по биљци и тада је потребно да се одради третман препаратима на бази Алфа циперметрина. Тај третман ће да сузбије и ваши, саветују стручњаци из ове области.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =