Када и како је корона стигла међу алексиначке рударе?

Један од узрока повeћаног броја оболелих у априлу од вируса корона је и евидентирање позитивних међу алексиначким рударима који су изводили радове у Руднику „Соко”. Тада су се појавиле разне гласине о наводно великом броју оболелих, о неадекватним мерама заштите, смртности и слично. О томе зашто рудници нису затворени са ванредним стањем, како је дошло до заражавање рудара, о последицама, и предузетим мерама заштите и да ли су РГП „Алексиначки рудник” једнa од првих установа која је Алексинцу донела прве заражене вирусом ковид 19 разговарали смо са Немањом Денићем, првим човеком РГП „Алексиначки рудник”. Од 262 запослена у овој фирми, око 140 радника је са алексиначког подручја.

Први случај појаве вируса ковид 19 на Алексиначком Руднику забележен је 11. априла код радника који ради на радилишту у РМУ „Соко”. Радник је из Алексинца, а неколико дана пре тога пожалио се на појаву повишене телесне температуре и више није долазио на посао. Одрадио је тестирање у ковид болници у Житковцу и поменутог дана је обавештен да је његов тест позитиван.

Иако је било потврда да је у РМУ „Соко”, где радници „Алексиначког рудника” изводи радове, већ било позитивних случајева, руководство РГП „Алексиначки рудник”, као ни Кризни штаб ЈП ПЕУ „Ресавица”, не могу тврдити да ли је до ове прве вирусне инфекције дошло контактом на радном месту.

– ЈП ПЕУ је 16. марта од државног секретара у Министарству привреде добило наредбу у којој се наводи да „јавна предузећа и друштва капитала која обављају делатност од општег интереса, а чији је оснивач Република Србија, организују континуирано обављање делатности због којих су основани, на начин који је утврђен мерама које Влада свакодневно предузима. Сходно томе, неопходно је било наставити са радом – каже директор „Алексиначког рудника” Немања Денић.

Иако је рад настављен и након проглашења ванредног стања, гласине из окружења указују да запослени у „Алексиначком руднику” нису имали адекватну заштитну опрему. Денић истиче да је Кризни штаб компаније одмах наложио строго придржавање заштитних мера као што су обавезно ношење заштитних маски, редовно прање руку, одржавање растојања међу радницима, смањење броја радника на послу.

Сви радници који нису директно укључени у процес производње послати су на коришћење слободних дана и старог годишњег одмора, а од доласка на посао су ослобођени сви радници старији од 60 година, као и сви радници који имају одређене хроничне болести (уз одговарајућу потврду лекара) и сви радници који имају обавезу чувања деце узраста до 12 година старости. Све ове категорије радника су послате на коришћење старог годишњег одмора, затим на коришћење слободних дана, а када би то потрошили, на плаћено одсуство уз накнаду од 100%.

– Већ од од 16. марта почели смо са дезинфекцијом просторија дирекције и аутобуса за превоз радника. У почетку је то било средствима тзв. кућне хемије, и прибором за чишћење, као и асепсолом који смо успели да купимо у апотекама. Свакодневно су чишћени аутобуси, као и зграда дирекције, постављен је сунђер натопљен хлором за чишћење обуће, купљена је додатна количина сапуна због чешћег прања руку и на портирници на улазу у круг предузећа уведено је обавезно прање руку свих трећих лица која улазе у круг. Прве заштитне маске су подељене 19. марта и то су маске за заштиту од прашине које се користе за рад у рудницима и на градилиштима и тада су сви радници који су радили добили те маске. Те маске смо користили у недостатку хигијенских маски, али су оне и квалитетније од њих. Прве хигијенске маске смо добили одмах по увођење ванредног стања и од тада их редовно делили свим радницима. Тог дана смо добили и 50 л асепсола, а у наредним данима су сукцесивно стизали и 70 % алкохол, асепсол, натријум хипохлорит за дезинфекцију чврстих површина, заштитне рукавице, као и топломер за мерење телесне температуре радника – објашњава Денић.

С обзиром на то да радници „Алексиначког рудника” изводе радове и у другим рудницима осим у РМУ „Соко”, 16. априла је донета наредба Кризног штаба да сви радници „Алексиначког рудника“ престају са радом од тог датума због појаве већег броја заражених у граду Алексинцу.

– У „Алексиначком руднику” је за све време ванредног стања било укупно осам заражених, од којих је шест јамских радника, рудара, један радник на спољном погону који ради на пословима допреме репроматеријала и одржавања круга рудника и један радник из финансијске службе. Од њих осморо, два радника су из села из општине Трговиште, један из Смедерева и њих петоро из општине Алексинац. Осим административног службеника, сви поменути заражени обављају своје послове на радилишту РМУ „Соко”. Укупан број радника који су били у изолацији због доласка из иностранства, контакта са зараженим особама или неких симптома је 24, али је од тога било осам позитивних случајева.

У вези са најтрагичнијим исход инфицирања корона вирусом, Денић каже:

– Нажалост, један радник је преминуо, али још нисмо добили потврду да је прави узрок смрти вирус ковид-19. Он је радио на спољном погону у РМУ „Соко”, на одржавању круга рудника и допреми репроматеријала. У питању је радник из општине Трговиште и преминуо је у 59. години 21. априла у ковид болници у Нишу. Он је 13. априла, када је обустављен рад у РМУ „Соко”, приватним возилом отишао својој кући и тада се жалио да има само благо повишену температуру. Истог дана се јавио лекару и пребачен је у ковид болницу у Врању. Јављао се телефоном и рекао да има само благо повишену температуру и да би требало да је све у реду. Од 16. априла се више није јављао на телефон, добили смо информацију од других радника да је пребачен у ковид болницу у Нишу и 21. априла смо добили тужну вест да је преминуо. Као узрок смрти наведена је тешка упала плућа, али још нисмо добили потврду да је био позитиван на вирус ковид 19 – истиче Денић.

Последњи случај позитивног забележен је 1. маја. Одлуком кризног штаба, Алексиначки рудник је наставио са радом 4. маја. Још увек се примењују мере заштите у виду ношења заштитних маски, редовног прања руку, одржавања растојања и редовне дезинфекције зграде дирекције и аутобуса за превоз радника, што је и дефинисано последњом наредбом Кризног штаба и још увек се на стању броји довољна количина заштитних средстава.

– Пад учинка у периоду ванредног стања у изради рударских просторија у рудницима у којима запослени „Алексиначког рудника” изводе радове јесте приметан, али не утиче значајно на наставак извођења радова и није нешто што не може бити надокнађено јер ипак је здравље и сигурност запослених на првом месту – закључује Денић.

О. Д.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + 16 =