Право време за садњу јагода: Приноси по биљци и преко једног килограма

Јагоде се могу садити током читаве године, али од времена садње зависи родност и квалитет плода. Ко жели да у првој години има добар род треба да искористи ове лепе временске услове, јер сада је право време за подизање савремених засада јагоде. Засади подигнути фриго или контејнерским расадом од средине јула до средине августа гарант су високих приноса и у првој години рода. Један такав засад у Гредетину подигао је и Милош Новковић, а како је засадио фриго живиће увезене из Италије и Немачке крајем јула, очекује максимални принос јагода већ у току наредне године. 

Miloš jagodar− По мом мишљењу то је можда и једина опција да се јагода успешно гаји. Тренутна садња, тј. садња јул и август месец даје пун род већ у првој години. Садњом у јесен прве године неће бити бербе, губимо целу годину. Ми у принципу све исто радимо и на јесен, али приноси се смањују за 60-70%, можда и више ако се више закасни − каже Милош Новковић, који већ годинама гаји ово воће. 

Тренутна садња јесте скупља десетак или петнаест динара по живићу него она каснија, али у односу на принос и зараду наредне године то је занемарљиво. Разлика у приносу по биљци наредне године може да буде и 800 грама плода.

− Ове јагоде које се засаде на време имају потенцијал да дају килограм па и јаче, а јесења садња даје 150-200 грама, тако да је то неисплативо. Једини начин да се исплати јесте да се све одради на време и како треба уз велико улагање − додаје Милош, који планира да наредне године убира плодове са нешто више од два хектара засада под јагодом. 

Оно што му пуно финансијски значи у бављењу овим послом јесу субвенције. Ове године је конкурисао код општине за субвенције за садни материјал и очекује да добије средства. Како каже, то би му много значило, јер су саднице након тога упола јефтиније и онда може да се размишља и о повећању засада под јагодом.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 12 =