Право је време за планирање подизања воћних засада

У августу месецу најактуелнији радови у воћњацима су берба шљиве, купине и појединих сорти брескве и крушке. Поред бербе наставља се са мерама неге младих засада и засада у роду и то сузбијање корова допунском обрадом земљишта и кошењем, а требало би наводњавати у случају недостатка влаге у земљишту. Током августа и почетком септембра може се, такође, обавити дубока обрада земљишта за подизање нових засада.

На парцелама на којима се током јесени планира садња и подизање нових засада у августу се може обавити сузбијање коровских биљака применом хербицида, узимање узорака земљишта за агрохемијску анализу за одређивање плодности земљишта и уколико је потребно извршити поправку земљишта пре садње. Подривање земљишта и дубоко орање се може обавити током августа уз претходно разбацивање једног дела потребног мелиоративног ђубрива, док се фина припрема земљишта и други део ђубрења обавља пред садњу.

Након избора одговарајуће врсте, сорте и подлоге која се жели гајити на том локалитету потребно је наћи квалитетан и здрав садни материјал за јесењу садњу. Избор садница појединих воћних врста са траженом сортом је често ограниченог броја на тржишту (поједине сорте ораха, трешње, кајсије и дуње) па већ током летњих месеци треба посетити проверене расадничаре и уговорити саднице док су оне још у растилу, јер произвођачи воћних садница током августа обављају калемљење на спавајући пупољак.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Агроклуб).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + two =