Алексиначком мајстору фотографије међународне награде

Вебсајт Ортфото, који објављује и промовише фотографије на тему Православља, недавно је одржао у онлајн формату Прво међународно такмичење најбоље православне фотографије.

На овом међународном такмичењу православне фотографије одазвало се више од 650 фотографа из тридесетак земаља света са преко 4500 фотографија подељених у седам категорија. Међу награђеним фотографима нашао се и наш суграђанин мајстор фотографије Хаџи Миодраг Миладиновић и то за две фотографије у категорији фотографије из архиве.

На брду Самарија (аутор: Хаџи Миодраг Миладиновић).

− Добитник сам прве награде за две фотографије у категорији архивске фотографије. То су фотографије које сам сликао на Светој гори у Хиландару, једну баш у самом манастиру, а другу у непосредној близини манастира, односно на имању манастира Хиландар. Две заиста занимљиве фотографије. Ова прва награда ми пуно значи – каже Хаџи Миодраг Миладиновић, који дуго година и сам објављује фотографије на сајту Ортфото.

За једну од награђених фотографија на којој је приказан монах Јосиф из Хиландара, каже Хаџи Миодраг, везује се и једна занимљива прича.

Позив на молитву 2 (аутор: Хаџи Миодраг Миладиновић).

− Током свог боравка у Хиландару, ову фотографију сам показао монасима који су на то рекли да монах Јосиф не воли да се слика и да ће се вероватно љутити. Ја сам малтене био уплашен и нисам знао шта ћу да радим са њом. И једном приликом, после више одлазака, ја сам пришао монаху Јосифу и показао му фотографију, погледао је насмејао се и рекао да нема проблема − испричао нам је Хаџи Миодраг и закључио да је та фотографија по његовом мишљењу његов најбољи рад.

Свечана церемонија проглашења победника одржана је 10. августа у Православном културном центру у граду Бјалистоку у Пољској. Део фотографија изложен је и у Храму Светог Владике Николаја у истом граду, а Издавачка кућа Пољске православне цркве планира да до краја ове године објави фото албум који ће употпунити и фотографије са овог ОртФото међународног такмичења.

Овај вебсајт настојаће да и у наредним годинама организује оваква такмичења са циљем промовисања и награђивања најбољих фотографа света који се баве темом Православља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 14 =