Ово треба чути: Алексинац и Поморавље у прошлости

Алексинац ће крајем ове седмице бити домаћин још једног значајног окупљања историчара на коме ће се говорити о богатој историји овог краја. У петак, 3. септембра, у алексиначком Дому културе са почетком у 11 сати биће одржан научни скуп под називом „Алексинац и Поморавље у прошлости”.

Учесници ће своје радове презентовати у оквиру четири панела који ће трајати до 17 часова. На овом једнодневном скупу своје радове поред осталих презентоваће др Чедомир Антић, професори др Сузана Рајић, Данко Леовац, Славиша Недељковић, Милош Јагодић, Владимир Кривошејев и Данијела Поповић Николић.

Учесници алексиначког скупа су и доктори наука, доцент Милош Шешум, Мирослав Радивојевић, Жељко Младеновић и Недељко Богдановић, као и магистри Небојша Ђокић, Александар Савић, Жарко Илић и Предраг Илић. Своје радове имаће и познати алексиначки професор историје Зоран Стевановић и професорка Алексиначке гимназије Светлана Ђурђевић.

Као аутори или коаутори појавиће се и Ђорђе С. Петковић, Синиша Голубовић, Милан Петровић, Александар Динчић,  Александар Никезић и Нинослав Станојловић.

Радови су претежно посвећени догађајима који су се дешавали на подручју наше општине и околине и односе се на целокупан друштвени и привредни живот. Алексиначки историчар Зоран Стевановић обрадио је две теме – „Становништво и привреда Алексиначког и Моравског среза од 1918. до 1941. године” и „Основно школство у Моравском срезу између два рата”.

− Наше подручје је за срећу или несрећу, место где су се одигравали многи догађаји значајни не само за наше подручје него за читав српски народ, за српску државу, да бисмо малтене могли сваке године  да одржавамо научне скупове. Наравно то нисмо у могућности, али ево планирамо да сваких пет година одржавамо такве скупове са новим темама. Па ја позивам све љубитеље историје да у петак од једанаест часова у Великој сали Дома културе све до 17 часова кроз четири панела прате многа нова сазнања, многе теме из историје овог краја, нашег подручја. Од пре свега еминентних стручњака из Београда и Ниша са Филозофског факултета, али и одавде нас неколицине који се бавимо завичајном историјом − каже професор Стевановић.

Организори овог научног скупа су Филозовски факултет у Београду и Центар за културу и уметност Алексинац, под покровитељством Општине Алексинац. Презентовани радови биће објављену у зборнику чији завршетак штампања се очекује средином септембра.

Заинтересовани љубитељи историје могу да присуствују излагањима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 4 =