Оживела идејa о Регионалној депонији – Алексинац међу оснивачима

Алексиначка локална самоуправа поново је на дневном реду вратила питање регионалне депоније. Након пропасти првобитне идеје да се путем јавно-приватног партнерста гради центар за одлагање отпада у околини Ниша, захваљујући одлукама државе ова идеја се поново вратила на дневни реду. На данашњој седници Општинска влада је поново разматрала то питање.

Општина Алексинац је још 2015. године ушла у причу о оснивању регионалне депоније Келеш. Тада је формирано друштво са ограниченом одговорношћу, а оснивачи су биле локалне самоуправе на подручју Нишавског округа. Оне су биле дужне да пронцентуално својој величини и власништву у предузећу уплате свој део. Са регионалном депонијом у том тренутку није се далеко стигло, пошто није било довољно пара. Међутим, Република је сада одлучила да припомогне и нашем региону да се коначно оформи регионална депонија. У међувремену овој идеји су приступиле и неколико општина из суседних округа.

Учешће Општине Алексинац у тој депонији је сразмерно проценту броја становника који има општина Алексинац у односу на све остале градове и општине из окружења. Локална самоуправа има обавезу да уплати учешће од 3 милиона и 305 хиљада за оснивање самог предузећа, па је Општинско веће на данашњем заседању дало сагласност за коришћење средстава из текуће буџетске резерве, како би се уплатио уснивачки улог  у оснивању Регионалног  привредног друштва  за комуналну  делатност „Нишки регион”.

− Значај регионалне депоније за општину Алексинац је огроман. Депонија коју ми имамо на Аексиначком Руднику није званично санитарна депонија. Немамо сву потребну документацију да би је прогласили санитарном депонијом, а и сами смо свесни чињенице да се отпад гомила и да је питање тренутка када ће се сама депонија заситити. Значај депоније се огледа у томе да ћемо моћи да смештамо отпад са територије општине Алексинац на тој регионалној депонији која ће уједно бит и рециклажни центар − објаснио је председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

Према плану у Алексинцу ће остати трансфер станица где ће се прокупљати отпад из Алексинца и одалтле организовано превозити до саме депоније у Келешу. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =