Позивница која се не одбија: На Градском стадиону наступ малишана из ПУ „Ланеˮ

Предшколска установа „Ланеˮ у Алексинцу сутра прославља 45. годишњицу свог постојања. Тим поводом у среду, 24. маја, од 10 часова на градском стадиону „Напредакˮ биће одржан слет васпитних група под називом „Деца су срце планетеˮ. Из Установе „Ланеˮ упућен је позив родитељима, бакама, декама и осталим грађанима да присуством догађају увеличају овај несвакидашњи јубилеј, уз поруку да понесу осмех, доброту, радост, лепоту, тако да овај дан буде поносан.

А да ће наступом малишана бити сви поносни, нема сумње, јер и до сада су наступи корисника установе „Ланеˮ изазивали велико интересовање и одушевљење посетилаца догађаја где су они наступали. У случају лоших временских услова, кише, наступ васпитних група биће организован у овдашњој Хали спортова.

Поводом обележавања Дана и славе установе, осим поменутог слета,  у централном објекту установе од 12 часова биће организовано сечење славског колача и пригодан програм.

Данашња Предшколска установа „Ланеˮ је почела са радом  1. септембра 1978. године, као Комбинована установа за дневни боравак деце, у два објекта, један у Буцековој и други у Мишићевој улици.

Од 1980. године, забавишне групе које су постојале на територији општине и припадале школама, припајају се ДУ „Ланеˮ, а такође се отвара велики број група у сеоским насељима за рад са децом у четворочасовном трајању.

Укупни број група у којима се обавља делатност у радној 2022/23.  је 49, од тога 27 целодневних, 20 полудневних припремних предшколских и 2 мешовите групе на 4 сата. Свеукупно, у установи борави око 900 деце.

Иначе, предшколство у Алексинцу има дугу традицију. Прво државно дечје забавиште са радом је почело 1. фебруара 1932. године, при тадашњој Државној народној школи у Алексинцу. Из Уписника Дечјег забавишта за поменуту годину сазнајемо: „На почетку школске године било је уписано педесет и два (52) женска детета и педесет (50) мушке децеˮ. Прва забавиља, како су се у то време називале васпитачице, била је Јелена Главашки.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 16 =