Потписан споразум о сарадњи

У мултимедијалној сали Основне школе „Вук Караџић” данас је потписан споразум о сарадњи између Удружења Ромкиња „Нада”, локалне самоуправе и установа и удружења која се баве проблематиком ромске популације.

Споразум о сарадњи потписали су представници Општине Алексинац, Центра за социјални рад, Црвеног крста Алексинац, Дома здравља, Основне школе „Вук Караџић”, Основне школе „Вожд Карађорђе”, Друштва за развој креативности, Хуманитарне организације католичке цркве Каритас, Ромске женске мреже и Удружења Ромкиња „Нада”.

− Пре свега бих истакла одличну сарадњу на локалу. Сарађујемо и мимо ових потписивања протокола, кроз пројекте и кроз радне акције. Свакодневна је борба спречити једну девојчицу да се рано уда, већ да заврши школу, да је упутимо на праве институције, да укажемо на предност школовања и запошљавања. За ромску популацију образовање је веома важно, ипак када будемо завршили средње школе, факултете имаћемо већу шансу да будемо раме уз раме са осталим становништвом – поручила је Наташа Петровић, председница Удружења Ромкиња „Нада”.

Наташа Петровић, испред Удружења „Нада” говорила је и о истраживању које је спроведено, а тиче се раних дечијих бракова, спроведено кроз пројекат „Брак на други поглед”, и изнела поражавајуће податке о великом броју таквих бракова и у нашој општини.

− Од укупног броја склопљених дечијих бракова, пре навршене 14. године, у општини Алексинац је у дечији брак ступило 22 одсто испитаница, међу њима најмлађа је била са само 11. година, а најстарија, у моменту анкетирања, 36 година – истакла је Петровић.

Овом приликом пригодним програмом обележен је и Међународни дан Рома, 8. април. Овај датум се обележава од 1990. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + six =