Dan borca

Поштоваоци тековине НОР-а не заборављају 4. јул

Полагањем венаца и цвећа на спомен-костурницу испред Основне школе „Љупче Николић”, данас је обележен 4. јул – Дан борца и одата је пошта погинулим учесницима НОР-а.

Венце и цвеће су положиле делегације Уније бораца општине Алексинац, Општинске организација резервних војних старешина и Удружења пензионера општине Алексинац.

Dan borca Дан борца се у некадашњој СФРЈ обележавао као државни празник у знак сећања на 4. јул 1941. године када је Централни комитет Комунистичке партије Југославије донео одлуку о дизању устанка у Југославији против окупатора. Дан борца је за државни празник проглашен 1956. године, а након распада СФРЈ постао је државни празник Савезне Републике Југославије. Одлуком Владе Србије укинут је 2001. године када је укинут и 7. јул, Дан устанка народа Србије.

Како се не би заборавила антифашистичка борба, обележавање овог датума наставили су чланови борачких удружења, породице погинулих учесника НОР-а, патриотске организације и партије леве оријентације.

Након спомен – костурнице, венци и цвеће положени су и на спомен бисту народног хероја Момчила Поповића – Озрена, а потом је уследио и обилазак гробног места народног хероја Ратка Јовића – Душка у Горњем Адровцу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + five =