Krivina

Опасност на путу Житковац-Алексинац: Кривине посебно критичне

Недавно страдање још једне младе особе, 27-годишње жене, на државном путу између Житковца и Алексинца, потврдило је уверење да је поменута деоница веома опасна када је у питању безбедност саобраћаја. Пре два дана, у поподневним часовима, возило јагодинске регистрације, крећу ћи се из правца Житковца ка граду, на првој кривини надесно излетело је с пута и ударило у дрво. Од четворо путника сви су теже или лакше повређени, а нажалост једна особа је подлегла задобијеним повредама.

Ова и следећа кривина на неки начин су озбиљна претња возачима, који кажу да поменути нагиби при већим брзинама и лошим временским условима, возила просто избацују с пута. Да је реч о опасним тачкама потврдио нам је и Иван Петровић, власник Ауто-школе „Зебра”, члан општинског Савета за безбедност саобраћаја и испитивач Агенције за безбедност саобраћаја.

‒ Имамо велики број смртних случајева возача, два случаја страдања бициклиста и страдање једног сувозача мотоцикла. То је оно што је било релативно скоро. Излетања су нарочита на овим кривинама из правца Житковца са леве и из правца Алексинца са десне стране – објашњава Петровић. 

Put

По његовом мишљењу на тој деоници требало би да се смањи максимална дозвољена брзина кретања, која је тренутно 80 км/час.

‒ Сматрам да би максимална брзина кретања на том путу требало да буде 50 километара на час из разлога што имамо велики број стоваришта и са леве и са десне стране, имамо перионицу, која је недавно отворена, тако да се ту возила стално укључују. Такође, имајући у виду број регистрованих мотоцикала на територији општине Алексинац, то представља додатну опасност – каже Петровић и додаје да се неретко на том путу могу срести трактори, фрезе и пешаци, који су посебно небезбедни на овој деоници. 

С обзиром да је овај пут у надлежности Републике, по речима Петровића, надлежне службе у Алексинцу више пута су инсистирале да се између Алексинца и Житковца направи тротоар, који би био погодан и за бициклисте и за пешаке.

‒ Као члан савета то ћу и предложити, а и остали чланове савета имају слично мишљење. Тако да се надам да ћемо на првом наредном састанку да покренемо ово питање и да ступимо у контакт са управљачем пута – напомиње Петровић. 

Проблем ових кривина је постао очигледан након последњег уређења коловоза, али општа безбедност на путу од Житковца према Алексинцу, где је саобраћај мешовит, вишедеценијски је проблем који захтева да ургентно буде решен изградњом пешачких и бициклистичких стаза.

 

3 коментара

  1. Kad nam ti soliš pamet i član si nekakvog saveta teško nama.Sačekaj još desetak njih da poginu pa predloži to što imaš.Koja li je voda i stručna sprema tebe izbacila?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seven =