Порука са духовне трибине: Брак представља најзначајније искуство људског живота

У сали Дома омладине одржана је трећа, уједно и последња, духовна трибина у предваскршњем периоду.„Христове поуке о бракуˮ и „модеран хришћански бракˮ биле су теме ове трибине на којој су говорили протојереј Горан Поповић, свештеник алексиначког храма и доктор теологије и вероучитељ у гимназији „Бора Станковићˮ Дарко Крстић из Ниша.

Протојереј Горан Поповић је у својој уводној речи казао да је света тајне брака најконкретнија реализација хришћанског стила живота и да у црквеној заједници постоје два основна стила живота а то су монаштво и брак.

‒ Не треба давати предност једног наспрам другог јер монаштво и брак су стилови и путеви живота исте важности и представљају два основна пута која воде истом циљу а то је живот у заједници и љубави ‒ рекао је протојереј Поповић и додао да је света тајна брака у кризи због погрешног тумачења поенте која није живот као појединца, индивидуалца већ живот у коме се одричемо себе зарад оног другог и живот у заједници.

Једини однос између људи изабран у Библији да буде метафора и слика односа између бога и људи јесте брак, предочио је у свом излагању доктор теологије Дарко Крстић.

‒ Брак представља најзначајније искуство људског живота које је дигнуто на пиједестал да постане образац и метафора нашег схватања бога, што само говори колико су брак, брачна љубав и породица неопходан фактор у развитку нас као људи ‒ закључио је гост из Ниша.

По завршетку синоћне трибине јереј Александар Срнић, иницијатор и модератор ових духовних трибина изразио је своје задовољство осврнувши се и на претходне две трибине.

‒ Моје задовољство је пре свега ту а верујем и свих, који су учествовали у организацији, да су задовољни и присуством људи и њиховом отвореношћу и уопште дијалогом који се развио кроз ове трибине ‒ рекао је јереј Срнић и додао да је ово генерално добра увертира пред празник Христовог васкрсења.

Он је рекао и да ће Црквена општина Алексинац наставити са оваквим или сличним активностима у будућности и да ће бити прилике да се обраде нове теме или проблеми који постоје у друштву.

‒ Свакако од ових активности, које су већ отпочеле на овај начин, нећемо одустати и надамо се да ће то бити на корист свима а пре свега на одржавању једне пријатне и непосредне комуникације међу људима ‒ закључио је Срнић.

Духовне трибине реализоване су у сарадњи са Центром за културу и уметност из Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =