Porodica Petrović

Породица Петровић у новој кући: Нови живот на старој адреси

За седмочлану породицу Петровић из Житковца данас је почео нови живот. Туглара у којој су раније живели у нехуманим условима, без грејања, хране, купатила и основних животних потреба сада је само део ружне прошлости. На старој адреси у Тршћанској и званично су отворили врата нове, опремљене куће, а кључеве су им уручили представници Блиц фондације и донатор Братислав Гашић.

‒ Ово што имамо сада не може да се упореди са оним од раније. Нисмо имали ни купатило, ни кревете, ни кухињу, нити деца своју собу… Сада свако има свој кутак за учење, ја за спремање хране и сервирање – прича нам мајка Бојана, мало узнемирена због медијске пажње, али вероватно још несвесна чињенице да је кућа у којој разговарамо њихов нови дом. 

И петоро деце породице Петровић одушевљено је обилазило просторије новог дома, помало стидљиво због медија и гостију који су дошли на свечано усељење. Док су двогодишњој Ксенији пажњу махом окупирале нове играчке, старије сестре Марија и Миљана уживале су у својој заједничкој соби и правиле план ко ће где да спава.

Porodica Petrović
Сестре у новој соби; фото: С. Живковић 

‒ Раније нисам доводила друштво, јер нисам имала своју собу. Нисам имала где да их доведем, сви смо били заједно – прича нам тринаестогодишња Миљана и додаје да са нестрпљењем очекује да позове другарице у нову кућу. 

Данас је чини се много лакше било разговарати о ранијем животу породице, који је тешко описати, а још теже замислити. Новинар Блица Бранко Јаначковић, који је својим текстом први скренуо пажњу на породицу Петровић и даље у неверици прича нам у каквим је условима затекао породицу. Каже да су хладне зимске дане деца проводила умотана ћебадима, да нису имали шта да поједу, па се дешавало и да се онесвесте од глади, да су током зиме када замрзну цеви остајали без воде и да нису имали чак ни пољски WC.

Зато је несхватљиво шта је све данас пролазило кроз главу и мајке и малишана који су погледом шарали по новом дому и покушавали да дају одговоре на наша бројна питања. Изгледа да је потребно доста времена да се све слегне, али се у ваздуху вијори и питање шта даље. У Блиц фондацији, која је покренула хуманитарну акцију, кажу нам да се овде не завршава помоћ породици из Житковца.

Porodica Petrović
Јелена Дракуловић Петровић са малишанима; фото: М. Митровић/ РАС Србија 

‒ Ова породица је тренутно на социјалној помоћи што значи да се локална самоуправа и социјална служба брину о њима. Они сада имају и башту коју ће моћи да обрађују, такође хвала Богу сви су здрави и спремни за рад, на нама је да направимо још неке кораке како бисмо могли да их запослимо и да заиста живе од свог рада – каже нам Јелена Дракуловић Петровић, директорка Блиц фондације и Ringier Axel Springer Srbija

Јавност у Србији посебно је осетљива на породице са малом децом које живе на рубу егзистенције. То се потврдило и у овом случају пошто је кућа завршена за непуна три месеца, кажу нам у Фондацији.

‒ Као неко ко се последњих шест година бави хумантираним радом могу да кажем да је наша јавност врло осетљива, пре свега, према деци која заиста живе на минимуму свог детињства, тако да путем СМС порука прикупљамо заиста велика средства. Позивима се одазивају и разне фирме, у овом случају Forma Ideale која нас скоро увек прати у хуманитарним акцијама. Генерално јавност је осетљива према, оваквим, случајевима људи којима просто карте нису најбоље подељене и који можда нису имали довољно среће у животу – додаје директорка Блиц фондације. 

Nikola Ruzicic - Forma Ideale
Никола Ружичић; фото: С. Живковић

Компанија Forma Ideale донирала је намештај за две дечје собе, рекао нам је Никола Ружичић ПР менаџер компаније, који је присуствовао усељењу породице.

‒ У претходних пет година ово је двадесета заједничка активност Forma Ideale и Блиц фондације, а ово је прва коју смо реализовали у општини Алексинац – каже нам Никола. 

Иначе кућа у Житковцу је трећа коју је Блиц фондација донирала у овој години. Како наводе једна је реновирана, једна купљена, а ова је из темеља саграђена и у потпуности опремљена.

Гашић донатор 

Кућа породице Петровић у рекордном року изграђена је, кажу у Блиц фондацији, захваљујући донацији Братислава Гашића који је данас на кратко посетио породицу Петровић.

Porodica Petrović
Братислав Гашић на усељењу; фото: М. Митровић/ РАС Србија 

‒ За 11 година колико је Братислав Гашић у политици о чему досад никад није говорио, ово је 13 кућа коју је поклонио, а сваке године обнови и једну цркву – кажу у Фондацији. 

‒ Драго ми је да учествујем у овој акцији Блиц фондације, најпре због малишана чији осмеси немају цену, али и због Јелене Дракуловић Петровић која се веома трудила да обезбеди пристојан живот најугроженијој деци у Србији. Ово је четврта коју смо заједничким трудом и залагањем поклонили најугроженијима: од Лознице, преко Сокобање, Ужица и ево сада Житковца и настављамо даље – рекао је Братислав Гашић.

Насловна фотографија: М. Митровић/ РАС Србија

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =