Porastao broj zaraženih, ali je situacija stabilna

Epidemijska situacija na području opštine Aleksinac u protekloj sedmici je bila nepovoljnija u odnosu na nedelju koja joj je prethodila. Što se tiče samog vikenda i tu su brojke nešto nepovoljnije. Urađene su 163 analize i bilo je 46 pozitivnih rezultata, što je povećanje u odnosu na prethodni vikend kada je bilo 42 obolela od 208 testiranih pacijenata.

U sedmici iza nas ukupno je 807 osoba testirano i njih 218 je bilo zaraženo, a nedelju ranije, u sedam dana, od 908 pacijenata sa sumnjivim simptomima 198 je obolelo od Kovida 19. Ako uporedimo odnos testiranih i novozaraženih i tu su rezultati nepovoljniji za drugu sedmicu februara u odnosu na prvu. U protekloj nedelji skoro svaki peti (4,58) testirani je bio pozitivan, a u prethodnoj sedmici približno svaki četvrti (3,77). Ovo su sve podaci koji ukazuju da virus još uvek cirkuliše i da svako masovnije okupljanje na proslavama povećava broj novozaraženih.

Dvogodišnja ograničenja i obaveza nošenja maski, na sreću kod nas ne i na ulici, dosadilo je svima, pa je razumljivo zašto je došlo do opuštanja koje je pratilo osmomatrovsku proslavu, ali i ostala okupljanja, pre svega proslave. Zato je blagi porast zaraženih bio očekivan. Ostaje nada da je to samo trenutno i da će nadolazeće lepo vreme uticati na slabije zaražavanje. Juče, u nedelju, kada se testiranje obavlja samo u Opštoj bolnici od 63 analize u 12 slučajeva je otkriveno prisustvo virusa korona. To je nešto bolje nego sedam dana ranije kada je bilo 18 novozaraženih. Međutim, prvog dana vikenda, u subotu, imali smo čak 34 zaražena što je za 10 osoba više nego prethodne subote. Kraj sedmice, u petak, smo završili sa 120 testiranih i 30 zaraženih. Slične rezultate smo evidentirali i prethodnog petka kada je od 119, takođe 30 osoba bilo obolelo od ovog virusa.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

6 + one =