Порастао број заражених, али је ситуација стабилна

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац у протеклој седмици је била неповољнија у односу на недељу која јој је претходила. Што се тиче самог викенда и ту су бројке нешто неповољније. Урађене су 163 анализе и било је 46 позитивних резултата, што је повећање у односу на претходни викенд када је било 42 оболела од 208 тестираних пацијената.

У седмици иза нас укупно је 807 особа тестирано и њих 218 је било заражено, а недељу раније, у седам дана, од 908 пацијената са сумњивим симптомима 198 је оболело од Ковида 19. Ако упоредимо однос тестираних и новозаражених и ту су резултати неповољнији за другу седмицу фебруара у односу на прву. У протеклој недељи скоро сваки пети (4,58) тестирани је био позитиван, а у претходној седмици приближно сваки четврти (3,77). Ово су све подаци који указују да вирус још увек циркулише и да свако масовније окупљање на прославама повећава број новозаражених.

Двогодишња ограничења и обавеза ношења маски, на срећу код нас не и на улици, досадило је свима, па је разумљиво зашто је дошло до опуштања које је пратило осмоматровску прославу, али и остала окупљања, пре свега прославе. Зато је благи пораст заражених био очекиван. Остаје нада да је то само тренутно и да ће надолазеће лепо време утицати на слабије заражавање. Јуче, у недељу, када се тестирање обавља само у Општој болници од 63 анализе у 12 случајева је откривено присуство вируса корона. То је нешто боље него седам дана раније када је било 18 новозаражених. Међутим, првог дана викенда, у суботу, имали смо чак 34 заражена што је за 10 особа више него претходне суботе. Крај седмице, у петак, смо завршили са 120 тестираних и 30 заражених. Сличне резултате смо евидентирали и претходног петка када је од 119, такође 30 особа било оболело од овог вируса.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 2 =