Ponedeljak, dan za sećanje

U ponedeljak se navršavaju 22 godine od stradanja našeg grada u NATO bombardovanju. Petog aprila 1999. godine je bilo najteže i tada je bilo najviše žrtava. Tim povodom, 5. aprila ove godine u 11 sati Odbor za negovanje tradicije i obeležavanje značajnih istorijskih događaja opštine Aleksinac i Udruženje boraca Narodno-oslobodilačkog rata opštine Aleksinac obeležiće ovaj datum prigodnim komemorativnim skupom.

Mića Milojević− Prvo će  sveštenstvo služiti pomen, a potom će biti položeni venci cveća na spomen-obeležje. Prema najavi, cveće će položiti delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija naše lokalne samouprave, Udruženja boraca, delegacije patriotskih udruženja kao što je Udruženje rezervnih vojnih starešina i Opštinska organizacija penzionera. Ove godine izostaće kulturni deo programa zbog zdravstvenog stanja u kome se nalazimo, tačnije zbog kovid epidemije − najavio je Mića Milojević, sekretar Udruženja NOR-a.

Inače, u toku NATO bombardovanja SRJ, grad Aleksinac je bombardovan u dva navrata. Od posledica ovih vazdušnih napada poginulo je 14 civila, a preko 50 je povređeno. Uništeno je više desetina stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Najteže bombardovanje Aleksinca desilo se 5. aprila 1999. U 21ː35 bombardovan je civilni deo grada. Sa sedam projektila pogođene su dve centralne gradske ulice. Poginulo je 11 civila, a 50 zadobilo telesne povrede. Uništeno je 700 stambenih objekata, a znatno oštećena, pored ostalih i zgrada Doma zdravlja i Hitne pomoći. Uništeno je 35 porodičnih kuća i 125 stanova, autobuska stanica i privredni objektiː Konfekcija „Morava”, „Betonjerka” i Ugostiteljsko-turističko preduzeće. Jedna od bombi je sa lica zemlje zbrisala Ulicu Dušana Trivunca sa šest porodičnih kuća, a deset je uništeno u Ulici Vuka Karadžića.

Predstavnici NATO-a u Briselu su svetskoj javnosti su bombardovanja Aleksinca 5. aprila 1999. pravdali „tehničkom greškom”, tvrdeći da je meta bila kasarna nadomak grada.

Nakon razornog bombardovanja koje je zadesilo Aleksinac 5. aprila 1999, u delu svetske javnosti ovaj grad je nazivan „srpskom Hirošimom”.

Naslovna fotografija: Arhiva Alpress.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + 12 =