pod-snegom

Pomoć za najugroženije iz Centra za socijalni rad

Aleksinački Centar za socijalni rad je tokom prošlonedeljne vanredne situacije, izazvane snegom i ekstremno niskim temperaturama, učinio sve da najugroženije stanovništvo naše opštine bude zbrinuto i opskrbljeno osnovnim životnim potrepštinama, potvrđuje u razgovoru za Radio Aleksinac direktorka ove ustanove Jasna Nikolić.

Ona ističe da su zaposleni u Centru za socijalni rad sve vreme bili na terenu i u kontaktu sa Štabom za vanredne situacije, a u pomoć su pritekli i Crveni krst i Karitas, kako bi pomoć na vreme stigla i do najudaljenijeg sela. Prihvatni centar bio je dom „Hristina Markišić“, u koji je smeštena trudnica sa četvoro dece, a u svakom trenutku ovde je krevet i tri obroka moglo da potraži još ugroženih korisnika.

– Usled ove situacije, kada su putevi na teritoriji opštine Aleksinac i do 72 naseljena mesta bili neprohodni, mi smo bili na terenu 24 sata. Pružala se pomoć osobama i porodicama koje su bile zahvaćene nepogodama i kojima je bila neophodna uregentna reakcija, na poziv i po proceni Centra za socijalni rad – navodi naša sagovornica.

Pored toga, uz pomoć vatrogasaca, radnici centra probili su se do porodice sa četvoro maloletne dece, od toga jedno je bila dvomesečna beba, i prosledili im peć na čvrsto gorivo, ćebad, hranu, vodu i mleko za bebu. U saradnji sa Crvenim krstom Aleksinac podeljeno je 50 paketa sa ukupno 30 kilograma brašna, sredstava za ličnu higijenu i hrane. Sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kupljeno je po 400 kilograma šećera i ulja, kao i 700 konzervi mesnog nareska, koji su namenjeni svim korisnicima sa spiska najugroženijih, korisnicma socijalne pomoći i stanovnicima romskih naselja.

Iz Centra za socijalni rad poručuju da će zahvaljujući saradnji i zajedničkom angažovanju ove ustanove i Karitasa Srbije, a uz finansijsku podršku Beogradske nadbiskupije, u narednom periodu biti kupljeno i podeljeno 20 paketa za bebe, 100 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu, ali i 140 metara ogrevnog drveta, kao i šest peći na čvrsto gorivo kako bi i najugroženije porodice proleće dočekale u toplim sobama.

*Foto: Arhiva Radio Aleksinac

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + four =