Poljoprivredna škola: Ima mesta za buduće mesare i prerađivače mleka

Novu školsku godinu Poljoprivredna škola „Šumatovacˮ započela je sa dovoljnim brojem učenika za 11 odeljenja, tako da neće biti tehnoloških viškova. Planom upisa, u maju mesecu ova škola je trebalo da upiše učenike za obrazovne profile poljoprivredni tehničar, pekar i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike. Nakon dva upisna roka, ostalo je desetak neraspoređeni đaka, pa je resorno ministarstvo odobrilo upis još jednog kombinovanog odeljenja za obrazovne profile mesar i prerađivač mleka. Dobra vest je da je ovo odeljenje formirano sa 20 učenika i da još uvek ima po pet slobodnih mesta, pa zainteresovani đaci za ova zanimanja imaju priliku da postanu učenici ove škole.

‒ Treba istaći da smo u toku godine imali dosta aktivnosti, a i uspeha. Škola je na konkursu Vojvođanske banke dobila drugu nagradu i 15 računara. Planiramo da održavamo tribine i stručna predavanja za zainteresovane poljoprivrednike – kaže direktorka škole, Jasmina Tončić.

Naša sagovornica ističe i važan projekat škole „Inovativna praktična nastava u poljoprivrediˮ, odobren je od strane Tempus fondacije Erazmus + programa, u vrednosti od čak 30 hiljada evra. Program će se sprovoditi u novembru, a podrazumeva obavljanje praktične nastave od 15 dana u Bugarskoj. U pitanju je grad Sandanski i tamo će boraviti 14 učenika i dva nastavnika trećeg i četvrtog razreda veterinarske i poljoprivredne struke.

‒ Učenici će imati priliku da steknu iskustva u realnim uslovima, jer će tamo raditi po šest sati dnevno na farmi organske i stočarske proizvodnje i u fabrici mleka. To će se priznati kao deo nastave i ocena u našoj školi ‒ objašnjava direktorka.

Ona još i najavljuje za sledeću školsku godinu nove obrazovne profile koji će biti prilagođeni potrebama učenika i društva.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + 17 =