Полако се припрема попис

Цела деценија је прошла откада су грађани одговарали на питања пописивача и дошло је време да се опет пребројимо. Пописивање становништва трајаће цео октобар, а припреме су увелико у току.

Заинтересовани кандидати могу од данас па до 3. јула да се  пријаве за посао инструктора за потребе спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године. Они се могу пријавити искључиво попуњавањем електронске пријаве на на веб-сајтовима Републичког завода за статистику www.stat.gov.rs и www.popis2022.stat.gov.rs.

Инструктори имају обавезу да присуствују петодневној обуци, савладају методологију Пописа и рад у апликацијама за прикупљање података и мониторинг, спроведу петодневну обуку кандидата за пописиваче, и да на територији за коју су задужени прате ток пописивања, контролишу рад пописивача који су им додељени, дају им потребна упутства и помажу им у раду и решавању спорних ситуација током пописивања. Један инструктор је, у просеку, задужен за мониторинг рада седам пописивача.

Период ангажовања инструктора је од 23. августа до 31. октобра и са њима се закључује Уговор о привременим и повременим пословима, ако су то незапослена лица, запослена лица са непуним радним временом, старосни пензионери. У случају да су то лица запослена са пуним радним временом код другог послодавца, односно чији послодавац није Република Србија онда се склапа Уговор о допунском раду.

У наредних месец дана на сајту Националне службе за запошљавање и Завода за статистику ће бити објављен и Јавни позив за онлајн пријављивање пописивача. Затим и за њих следи петодневна обука и тест.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × five =