prva beba u novoj godini

Поклони за прву бебу у новој години

Прва беба рођена у овој години у алексиначком породилишту 2. јануара у пет сати и пет минута ујутру, дечак Данило, данас је добио дар локалне самоуправе који је уручио потпредседник општине Чедомир Ракић. Од општине Алексинац малишан је добио 50.000 динара, сребрњак и ауто седиште.

prva beba u novoj godini

Прву бебу даривали су и власници фирме „Хајди”, Славица Миловановић и њен син Лазар, који ову традиционалну акцију спроводе већ две деценије.

prva beba u novoj godini Докторка Снежана Стевановић, која је била дежурна тог јутра када је рођена прва беба, каже да се у породилишту славило и да је то била велика радост и за родитеље, али и за особље. На свет је стигла здрава беба тешка четири килограма и 220 грама, а дугачка 53 центиметра.

Двадесетогодишња Кристина Милановић из Алексинца којој је Данило друго дете каже да је порођај протекао брзо и лако, те да је презадовољна љубазношћу особља и изгледом новог породилишта. Ово је њено прво дете коме ће као место рођења бити уписан Алексинац, јер се са првим дететом породила у Нишу.

Од отварања реновираног породилишта стиче се утисак да је све више мајки које се одлучују на порођај баш на алексиначком одељењу каже докторка Снежана Стевановић.

prva beba u novoj godini ‒ Жене долазе и у току трудноће са бабицом из Дома здравља да обиђу породилиште. Било је неколико група трудница. Одушеве се новим изгледом, виде да је све лепо уређено, да имају све што им је потребно, топлу воду, своје спаваћице, посебне папуче… – каже докторка Стевановић и додаје да се то углавном односи на Алексинчанке, док су породиље из суседне Сокобање, а пре свега Ражња, и пре реновирања породилишта углавном долазиле у Алексинац, а ретко када одлазиле у Ниш. 

Потпредседник општине Чедомир Ракић осталим мајкама у алексиначком породилишту честитао је на принови и уручио букете цвећа. Поред Данила на одељењу су још три бебе, дечак Лазар и девојчице Магдалена и Неда. Њихове мајке од локалне самоуправе добиће једнократну помоћ од 20 хиљада динара. Овај износ добиће и свака новорођена беба у 2019. години.

prva beba u novoj godini  

‒ Износи општинских накнада се нису мењали, тако да је ова једнократна помоћ иста као ранијих година. Новина је да ће преко Савета за безбедност саобраћаја сви родитељи новорођених беба, који имају положен возачки испит и аутомобил у свом власништву, током целе године моћи да конкуришу за бесплатна ауто-седишта. Акција поделе сребрњака коју смо покренули 2018, наставља се и ове године, а такође и за 2019. предвиђена су средства за вантелесну оплодњу и сваки пар који не може да оствари право на републичке субвенције моћи ће да конкурише код локалне самоуправе за износ од 250 хиљада динара, колико је опредељено за један пар – објашњава потпредседник Ракић.

Од отварања реновираног породилишта, почетком јула месеца 2018, у Алексинцу је рођено 130 беба.

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − seven =