Са новом годином и забрана узгоја животиња за крзно

Фарме „крзнашица“ у 2019. години постају илегалне, а казне за оне који се оглуше о овој чињеници износе од сто хиљада до милион динара. Након десет година чекања, коначно у Србији је ступила на снагу забрана узгоја животиња ради производње крзна. То је саопштило Удружење за заштиту и права животиња „Слобода за животиње” у мејлу који је стигао нашој редакцији.

-Ова забрана иницирана је Законом о добробити животиња још 2009. године чиме је забрањено „држање, репродукција, увоз, извоз и лишавање живота животиње искључиво ради производње крзна и коже“ што је већина грађана поздравила, уз подршку удружења која су бројним кампањама и јавним акцијама радила на томе да и Србија буде земља у којој животиње неће бити убијане ради крзна – каже Тамара Јефтовић из овог Удружења.

У Европи забрана узгоја животиња ради производње крзна примјењује се у Великој Британији, Аустрији, Македонији, Словенији, Белгији, Немачкој, Шведској, Хрватској и Луксембургу. Прописане забране с прелазним периодима који су у току постоје у Холандији, Чешкој, Норвешкој, Данској. У Шпанији је забрањено отварање фарми крзнашица из еколошких разлога. Швајцарска нема формалну забрану, али јако строги прописи држања животиња за потребе добијања крзна не дозвољавају узгој, наводи се у пристиглом мејлу.
-Са новом годином почиње једно потпуно ново раздобље за животиње у Србији. Подсећамо да је Закон о добробити животиња Републике Србије изузетно напредан и писан по узору на законе развијенијих земаља, а његова потпуна примена представља огроман корак у ослобођењу животиња- поручују из Удружења „Слобода за животиње“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =