Počeo Nišvil džez festival

U Nišu je sinoć otvoren ovogodišnji Nišvil džez festival. Glavni program ovogodišnjeg festivala otvorio je jedinstveni big bend sastav oformljen u Nišu, spoj argentinskog kvarteta i domaćih muzičara, pod vođstvom profesora Vladana Karadžova, a ova fuzija domaćih ritmova i egzotičnih tango melodija na inovativan način najavila je početak programa.

Peti Ostin je na Nišvilu nastupila na svoj 67. rođendan

Svojevrsna zvezda prve večeri bila je Peti Ostin iz Sjedinjenih američkih država, čiji je čitav nastup bio posvećen čuvenoj pevačici Eli Ficdžerald (kao i njen album iz 2002. godine „For Ella“, koji je bio nominovan za Gremi nagradu) i izveden je u čast  100 godina od njenog rođenja. Ostin je na Nišvilu nastupila na svoj 67. rođendan, koji će pamtiti i po torti koja joj je doneta na binu dok joj je publika na srpskom pevala rođendansku pesmu.

Bisera Velentanlić primila je nagradu za životno delo

Za  Biseru  Veletanlić, koja je nastupila sa bendom Vasila Hadžimanova, ovo veče je imalo poseban značaj, jer joj je dodeljena nagrada za životno delo. Ona se organizatorima zahvalila na specifičan način, svojom najpoznatijom pesmom „Zlatni dan“, koju je otpevala zajedno sa okupljenom publikom.

Zajedno sa publikom otpevala je jednu od svojih najpoznatijih pesama “Zlatni dan”

Prve večeri nastupili su i Toni Momrel, bivši član pozante britanske grupe “Inkognito”, američki gitarista Mark Štern, u pratnji sastava Balkan Union i “Rok Simfoni Bitola”.

Festival se održava u niškoj tvrđavi i traje do 13. avgusta.

Niš će do nedelje biti prestonica džeza

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =