Почеле радионице о народној ношњи

За наше најмлађе суграђане који воле фолклор Центар за културу и уметност Алексинац покренуо је нову радионицу под називом „Народној ношњи у походе”. Прва радионица одржана је синоћ у просторијама алексиначког Дома културе.

На самом почетку, пристуне је поздравио и пожелео им добродошлицу директор Центра за културу и уметност Алексинац Милан Петровић, који се нада да ће ове радионице, као што је и првобитно планирано, бити одржане у дивном амбијенту Завичајног музеја.

− Верујем да ће вам ова радионица бити веома занимљива, јер просто немате много могућности да чујете нешто о тој теми у школи, а и овако. Наша замисао је била да ову радионицу радимо у дворишту нашег Завичајног музеја, па бисмо кроз ову радионицу се упознали и са још неким занимљивим стварима, али наравно пратимо временске прилике и услове и да ћемо већ наредног пута тамо да се дружимо – рекао је Петровић.

Водитељ ових радионица је Иван Димитријевић, дугогодишњи члан Градског културно-уметничког друштва „Алексинац” и сарадник Центра за културу и уметност Алексинац, који ће кроз девет радионица полазницима и свим заинтересованим суграђанима приближити и представити значај и изглед народних ношњи.

− Мој план је да вама, који сте релативно млади, дочарам и објасним приказ народне ношње. На који начин се она израђивала, на који се начин употребљивала, који је био њен статусни симбол и многе друге детаље које ћемо разрадити кроз девет радионица – рекао је, на почетку, Иван Димитријевић.

У Галерији 2 Дома културе где је и одржана прва радионица, полазници ових радионица били су у прилици да виде и занимљиву поставку коју чине различите народне ношње и материјали који се користе за њихову израду.

Радионице ће се одржавати сваке среде и петка током априла и маја са почетком у 18 часова. Организатор ових радионица је Центар за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 3 =