Počele pripreme za “Pekarske dane”

Sa početkom školske godine u Poljoprivrednoj školi „Šumatovac“ kreću i pripreme za tradicionalnu manifestaciju „Pekarski dani“, koja će ove godine po 11. put biti ordžana od 26. do 28. oktobra. U okviru pratećeg programa u sportskoj hali će biti organizovani turniri u odbojci i malom fudbalu, a sami „Pekarski dani“ biće otvoreni svečanom akademijom u Domu kulture 26. oktobra.

Najznačajniji, i za posetioce i učesnike najzanimljiviji, jeste izbor za najbolji slavski kolač, a pored toga biće održane i tribine o tehnologiji proizvodnje hleba i peciva, izložbe literarnih i likovnih radova sa temom hleba, narodnog stvaralaštva, radionice, promocija seoskog turizma.

S obzirom na to da se „Pekarski dani“ dešavaju u okviru školske godine organizatori se trude da pronađu optimalno rešenje kako bi spojili nastavu i praksu u okviru ove manifestacije, navodi profesorka Vesna Živadinović, koordinatorka „Pekarskih dana“.

– Pošto se ova manifestacija održava već 11. put usaglasili smo se šta je najekonomičnije i nabolje što se organizacije tiče zato što je nama školska godina u toku, ali i zbog koordinacije sa ostalim ustanovama koje učestvuju u organizaciji sa nama. To što smo do sada napravili je na neki način srž i najbolje što mi umemo.

Poljoprivredna škola „Šumatovac“ sa svojim bratimljenim školama iz Vidina i Maribora tokom trajanja „Pekarskih dana“ organizuje i tradicionalnu razmenu učenika. Za tih nekoliko dana po pet učenika iz aleksinačke škole ima priliku da se upozna sa sistemom školstva i načinom rada u Bugarskoj i Sloveniji, a istu mogućnost dobijaju i njihovi učenici i nastavnici. Ovakva iskustva pokazala su se kao dragocena, poručuje naša sagovornica.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 5 =