Почела едукација првака о саобраћају

Данас, а и наредне среде, ученици првог разреда свих основних школа са територије општине Алексинац упознаће се са основним правилима о учешћу у саобраћају. Прваци кроз редовне школске активности већ имају прилику да се упознају са основним стварима које се тичу саобраћаја, међутим чланови Савета за безбедност саобраћаја општине Алексинац већ традиционално у овом периоду године, пред почетак сезоне радова у пољу, инсистирају на томе да прваке подсете на правила кретања дуж пута.

Након што су најмлађим ученицима подељени флуоресцентни прслуци и Пажљивков буквар, показано им је и практично како се кретати на путу до школе. У практичном делу предавања помогли су им полигони које је у протекле три године Савет за безбедност саобраћаја на територији општине Алексинац обезбедио свим основним школама. Dušan Radosavljević saobraćaj

‒ Идеја је да се прваци сада, пре него што ступи пролеће и сви ови лепи дани, упознају са основним опасностима које вребају на улици. Иначе, Савет за безбедност саобраћаја општине Алексинац покушава оно што је и стратегија Републике Србије, а то је да до 2020. године нема страдале деца у саобраћају. Ово је један од начина на који покушавамо да решимо све те проблеме који нас очекују. Мени је јако драго када дођемо и када видимо да су ови полигони коришћени, бар тако чујемо од наставника који су их користили ‒ истиче професор Високе техничке школе из Ниша, Душан Радосављевић. 

Овом приликом, малишанима је објашњено где и како смеју да се возе на трактору, а потом, када почну да возе бицикл да ли смеју да возе сами и да ли то смеју да раде на улицама, односно на тротоарима.
У преподневним часовима стручни тим Савета обишао је основне школе у Мозгову и на Алексиначком Руднику, а по данашњем распореду слична предавања биће одржана у школама у Трњану и у алексиначкој школи „Љупче Николићˮ.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − fifteen =