Dnevnik

У неким школама професори више не носе дневнике

Стари папирни школски дневници тамно црвене боје, са почетком другог полугодишта школске 2018/2019. године отишли су у историју. Оцене и изостанци ученика, број одржаних часова и остали подаци сада ће се уносити у електронски (е-Дневник). У основним и средњим школама на територији алексиначке општине од септембра прошле године паралелно су се водили и папирни и електронски дневник, а техничке услове за коришћење само електронског дневника од самог почетка другог полугодишта стекле су ОШ „Вук Караџић” у Житковцу и две алексиначке средње школе, Техничка „Прота Стеван Димитријевић” и пољопривредна „Шуматовац”.

Директор житковачке основне школе Милан Динић истиче да ће софтверско вођење комплетне школске администрације омогућити наставницима, разредним старешинама и директорима да на брз и једноставан начин воде евиденцијy о ученицима и напомиње да ће електронски дневници елиминисати злоупотребе.

‒ Сваки наставник је био у обавези да за родитеље направи приступне шифре и они ће имати увид само у оцене њиховог детета. Предност је и у томе што ће предметни наставници имати увид искључиво у оцене из свог предмета. У случају губитка података, ми као школа нећемо имати никакву одговорност, све иде преко министарства, односно преко фирме која је задужена за чување података – каже Динић. 

Да су предности е-Дневника велике слаже се и Драган Петковић, директор Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”, који наглашава да ће се овом новином одстранити неке грешке које су се јављале око уноса података у стандардне дневнике.

‒ Ми смо у нашој школи спремно дочекали електронске дневнике јер смо пре почетка ове школске године за наставнике организовали обуке кроз два квалитетна семинара. Те вежбе су биле од велике помоћи и није било проблема око паралелног уписа података у оба дневника током првог полугодишта. С обзиром да је то добро прихваћено од стране наставног особља, а у складу са препоруком министарства, донели смо одлуку да у другом полугодишту користимо искључиво електронски дневник – каже директор Техничке школе Драган Петковић. 

Ова новина, која је за сада уведена по препоруци Министарства просвете, различито је прихваћена од стране просветних радника. Они који су скоро цео радни век провели са црвеним дневником, са којим су на неки начин постали и емотивно повезани, кажу да су остали без свог „статусног симбола”.

‒ Као стари професор могу да приметим да је присутан жал за једним таквим процесом. Можда је боље прећи на електронски дневник, међутим укидање досадашње праксе ношења дневника неки од нас доживљавају као одузимање тог неког статусног симбола професорима. Свако од наставника има шифре за уношење података из одговарајућих предмета и оне су недоступне другима. Онај ко буде дао или на неки начин ‘изгубио’ шифру створиће велике проблеме колективу – каже Братислав Симић, професор физике у Техничкој школи и додаје да ће реакције ђака бити видљиве вероватно са првим оценама. 

Очекује се да ће се ускоро и у другим школама на територији алексиначке општине које су технички опремљене прећи на електронске дневнике. Поучени искуством из Словеније, где су након укидања ипак одлучили да врате папирнате дневнике, не можемо још тврдити да у нашој земљи црвени дневник дефинитивно одлази у историју.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + eight =