Slobodan Beštić

ПИП разоткрива „Љубавна писма”

Након негативних догађаја који су пратили прошлогодишњи Фестивал првоизведених представа у Алексинцу, доста се спекулисало како ће се то одразити на будућност самог фестивала. Према најавама организатора и изменама правилника које су уследиле по завршетку неславног седмог ПИП-а, по свему судећи, изгледа да се организација враћа нормалним токовима. Осим тога, најављено је да се припрема позоришни комад у продукцији Фестивала, који ће бити изведен последње вечери у част награђених.

Први пут алексиначки Фестивал продуцираће представу, а одлучено је да то буде комад за сада под радним насловом „Љубавна писма”, који говори о љубави руске песникиње Марине Цветајеве и књижевника Бориса Пастернака.

‒ Ради се о чувеној љубавној преписци двоје људи који се годинама нису видели, али су гајили међусобну љубав. И први пут ће се десити да се у Србији, а колико је мени познато можда и у свету, ова писма, драматизована наравно, стављају на сцену. Дакле то је својеврсна праизведба – каже заменик председника Фестивалског одбора Милош Паовић.

У стварању ове праизведбе учествоваће и значајна имена из света позоришта. Драматизација је поверена професорки Види Огњеновић, једној од добитника Повеље за допринос савременој српској драми на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу. У овом комаду ликове руских љубавника тумачиће Слободан Бештић, првак драме Народног позоришта у Београду и Јована Тодоровић, асистент на Академији савремених уметности у Београду.

Ипак алексиначка публика неће имати част да прва одгледа комад јер ће он премијерно бити изведен јуна месеца у Београду. Организатори објашњавају да је таква одлука донета да би представа још на лето започела свој живот на фестивалима у српским градовима, али и у иностранству. Како кажу пре свих иностраних позоришних сцена, „Љубавна писма” извесно ће се најпре играти у Русији.

На насловној фотографији глумац Слободан Бештић; фото: Народно позориште у Београду 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 4 =