Akcija CK

Још једна успешна акција добровољних давалаца крви

Данас је у алексиначком Дому културе одржана још једна акција добровољног давања крви, друга у овом месецу, а на листу добровољних давалаца уписало се њих двадесет троје. Из Завода за трансфузију крви Ниш, који ову акцију спроводи са Црвеним крстом Алексинац, кажу да су задовољни одзивом грађана и да у Алексинцу постоји добра пракса када је реч о оваквим акцијама.

– Црвени крст Алексинац је заиста у овом послу све бољи и бољи, али свакако захваљујући даваоцима, становницима Алексинца који су схватили циљ акције и најзад је доживљавају као своју. Из акције у акцију је све боља организација. Нећу да кажем да је раније било лоше давалаштво у Алексинцу, али смо га унапредили и настојаћемо да га унапредимо још више – каже др Предраг Ђорђевић из нишког Завода за трансфузију.

Он додаје да је једини камен спотицања то што централизацијом банке крви Алексинчани више нису у могућности да свакодневно дају крв, већ само током акција које се спроводе два пута месечно, али са друге стране истиче и да акције треба да буду планске, односно у складу са потребама.

Akcija CK ‒ Крв мора да се даје у организованим акцијама, с обзиром да крв има јако кратак рок употребе – каже наш саговорник и подсећа да слободне дане који им следују услед давалаштва, радници могу искористити у договору са послодавцем и онда када за то имају потребе.

‒ Према Закону о раду, члан 77 регулише да даваоцу следује два дана плаћеног одсуства и нигде не пише да мора одмах да се искористи. Због тога апелујемо на послодавце да ублажимо овај проблем који се јавио и да се даваоци укључују у акције онда када их ми организујемо, а да то право које им гарантује држава Законом о раду искористе онда када је њима потребно и када то не нарушава производни циклус или одвијање операција у установама где су запослени – додаје Ђорђевић.

Нишки Завод за трансфузију недавно је преузео још два локална центра, тако да јединицама крви тренутно снабдева 12 трансфузија у округу.

‒ Тренутно имамо довољне количине крви. Повремено се јаве благе несташице појединих крвних група, али захваљујући даваоцима из Ниша које позовемо и који се одазову за пар сати већ у току истог дана можемо то да надоместимо. Надамо се да ће оваквом организацијом, пре свега, бити задовољни примаоци крви, јер ћемо имати јединствену, сигурну крв и једнако доступну у свим деловима земље где је она потребна, где се људи лече – објашњава др Ђорђевић.

Наш саговорник истиче да ће на овај начин бити искорењено породично и наменско давалаштво, као ружно наслеђе из прошлости, те да се тако може пословати по принципу да „крв чека пацијента, а никако пацијент крв”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + nine =